Инфлацията у нас намалява за първи път от месеци под средното равнище за Европейския съюз (ЕС), отчете Евростат.

Поскъпването на стоките и услугите в България през април е 2,5%  на годишна база.

Наскоро Националният статистически институт (НСИ) отчете също, че инфлацията у нас продължава да забавя ход и през април тя дори е била отрицателна – минус 0,3%, спрямо предходния месец.

Най-ниска инфлацията от страните в ЕС остава в Литва, Дания и Финландия – под процент. Най-висока е в съседна Румъния – 6,2%, след нея се нареждат Белгия и Хърватия.

Снимка: btvnovinite.bg

Според икономисти въпреки понижаването страната ни трудно ще покрие този критерий за приемане на еврото до излизането на доклада, който ще покаже готовността ни за еврозоната.

 

„По-всичко личи че няма да е положителна оценката, която ще ни даде ЕК, и то най-вече заради начина по който е структуриран самия критерии“, коментира Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

По думите му проблемът е, че не се гледа средното ниво за Европейския съюз, а гледаме трите страни с най-ниска инфлация.

„В Европейския съюз имаше държави, които доста по-бързо им се поуспокоиха цените отколкото при нас“, допълни Николов.

До излизането на европейския доклад за готовността на България за влизане в еврозоната едва ли ще отговорим на критерия инфлация въпреки спада, смятат други експерти.

„Да започнем да работим по отговаряне на критерия на страните с най-ниска инфлация – трите, плюс 1,5%, което би дало основание България да поиска извънреден доклад, но само за инфлацията“, коментира Румен Гълъбинов.

Ако това стане и покрием критерия за ценова стабилност страната ни има шанс да приеме еврото през 2025-та отчитат експертите.