Инфлацията намалява, обявиха от Националния статистически институт. Отчетената годишна инфлация през август е 7,7 процента. Тази през предходните летни месеци е 8,5 за юли, 8,7 за юни и 10,1 за май.

През август най-голямо увеличение на цените има в транспорта, здравеопазването, при ресторантите и хотелите, както при стоки и услуги. 

Поевтиняване е регистрирано в групите - облекло и обувки, жилища, вода, ток, газ и горива. 

Ето поглед какво се случва и с цените на горивата у нас. 

Според специализирания сайт Fuelo, който сравняване цените на бензиностанциите, ако днес литър дизел струва средно 2,86 лева, то точно преди година той се е купувал за 3,32 стотинки. Това е поевтиняване с близо 50 стотинки за литър. 

Бензинът за година е поевтинял с малко на 20 стотинки за литър. Днес литър от масовия А95 струва 2,84 лева, а миналата година по същото време е струвал 3,06 лева.

Сега въпросът е дали все пак цените отново няма да минат психологическата граница от три лева.

През топлите летни дни Мирослав Цeровски предпочита да се придвижва в столицата с мотор, а на не с кола. Причините по-евтино и по-бързо. Казва, че всяко увеличение на цените на горивата се усеща по джоба му.

"Просто хората ще се ограничат, ще се лишат, от едно за сметка на друго и това е. Сега минавам с 15% по-малко път", посочва той.

От понеделник до днес цените на посетена от екипа на bTV бензиностанция на дизела и бензина остават еднакви. От събота обаче те ще бъдат повишени.

Търговците на дребно обясняват повишението с по-високите цени на едро на горивата. Отделно износът на петрол и резервите на САЩ били "на критично ниско ниво", коментира Юлиян Вълчев - управител на бензиностанция.

„В края на август цената на суровия петрол беше 84 долара за барел, днес е 94 долара. Аз бях казал, че цени от 86-87 ще задържим под 3 лева, но от няколко дни, ако тенденцията се задържи такава, няма как цените да не надминат психологическата бариера от 3 лева“, казва Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Икономическият министър Богдан Богданов вчера заяви, че не очаква цена над 3 лева.

"Прогнозата е да се запазят за момента цените. Разбира се, лятото имаше лек ръст, който се отчете и в региона. България не е изолиран пазар. Цените в България в крайна сметка се определят от цените в региона. Така, че виждаме динамиката, която се случва в региона от гледна точка ръст на цените", коментира той.

Според министъра и в момента България има едни от най-ниските цени на горивата в Европейския съюз.