51-годишният Омар Зайед беше намерен в безпомощно състояние палестинското посолство в София около 8 ч. тази сутрин. По-късно издъхна. Според събраните досега доказателства, той е бил бутнат от горните етажи на дипломатическата мисия.

Почти цял ден продължи огледът в двора на посолството.

В събота в България пристига комисия, назначена от президентството на Палестина, която да разследва случая заедно с българските власти.

Снимка: Ладислав Цветков

Смъртта на Омар Зайед е настъпила при неизяснени обстоятелства. Мъжът е издирван от Израел, където трябва да изтърпи присъдата си – доживотен затвор, произнесена за убийството на израелски гражданин.

През 1990 г. Зайед избягал от военна болница и след като минал през няколко държави, се установил в България. От 2012 г. има и разрешение за постоянно пребиваване в страната. Женен е за българка, с която имат три деца.

През декември 2015 г. Израел е поискал екстрадирането на Зайед.

Досега обаче той не е бил открит.

Снимка: IBA news, Israel channel 1

"До този момент официално не е било известно по никакъв начин, че лицето обитава посолството или че това лице инцидентно се намира на територията на посолството", коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

Въпросът за екстрадицията на Зайед е бил повдигнат при посещението на премиера Бойко Борисов в Израел и Палестина, заяви по-рано самият Борисов.

"И на двете страни сме казали, че сме правова държава и се действа по закон", обясни той.

От общността на палестинците в България обаче са убедени, че става дума за убийство, свързано с израелските тайни служби Мосад.

"Омар е един от палестинските борци, от борците на палестинския народ, който е водил съпротива срещу окупацията, който е изпълнил своя дълг към своята земя и своя народ и неговото убийство е резултат на това, че израелската окупация продължи да го преследва", смята посланикът на Палестина у нас д-р Ахмед Махмуд.

  • Протестиращите палестинци: България е виновна за смъртта на Зайед
  • До дни ще е ясна експертизата за смъртта на Омар Зайед
  • Експерт: Убиха Омар Зайед в посолството, за да не е на територията на България
  • Експерти от Палестина разследват смъртта на Омар Зайед у нас
  • Неизвестни заплашвали семейството на Омар Зайед преди смъртта му
  • Братът на Омар Зайед: Ние не сме лични врагове на Израел
  • Сестрата на убития израелски студент: Сега ще спя спокойно
  • Близките на Омар Зайед очакват истината за смъртта му
  • Палестински екип ще разследва смъртта на Омар Зайед
  • Сестрата на убития израелски студент: Сега има възмездие