Семейството на Омар Зайед отправи послание към президента и институциите у нас. Близките на палестинеца, който вчера беше открит мъртъв в двора на палестинското посолство, очакват да се разкрие истината за мистериозната му смърт. Братът на Омар проговори първо пред bTV часове след кацането си в София.

Кашиф Зайед отхвърля версията за самоубийство. Кашиф Зайед е прекосил Азия, за да дойде и разбере какво се е случило с брат му.

“Съпругата на Омар не може, няма сили да говори. В изключително тежко състояние е. Новината за смъртта му дойде при нас като гръм от ясно небе. Майка ни, като разбра, изгуби съзнание и спря да говори”, заяви той.

Професорът по психология в Оман е говорил с брат си часове преди смъртта му. Казва, че Омар е бил притеснен, но се е чувствал в безопасност тук.

„Моето послание към президента е следното. Семейството на Омар, жена му и децата му са с българско гражданство. Затова искаме истината и цялата истина около смъртта на Омар. Искаме да знаем кой стои зад нея”, категоричен е той.

„Няма да раздавам обвинения за смъртта му. Но според мен личи, че Израел е на първо място като обвиняем и те стоят зад смъртта на Омар. Излязоха новини в израелските медии, които не изключват това”, каза още Кашиф Зайед.

От израелското посолство не коментират случая. Заради политическо убийство, извършено преди 22 години, Зайед е издирван от израелските власти. Палестинецът се е укривал в мисията, докато съдът у нас реши дали да го екстрадира.

По неговия случай работят много европейски адвокати, които са на високо ниво и той чакаше момента - много скоро щеше сам да се предаде на българските власти, което изключва и тезата за самоубийство.

От днес следователи разпитват служители в посолството. На този етап разследващите отказват да коментират версиите за смъртта на Зайед.

Братът на загиналия Омар Зайед ще бъде гост утре в "120 минути" по bTV.

  • Протестиращите палестинци: България е виновна за смъртта на Зайед
  • До дни ще е ясна експертизата за смъртта на Омар Зайед
  • Експерт: Убиха Омар Зайед в посолството, за да не е на територията на България
  • Експерти от Палестина разследват смъртта на Омар Зайед у нас
  • Неизвестни заплашвали семейството на Омар Зайед преди смъртта му
  • Братът на Омар Зайед: Ние не сме лични врагове на Израел
  • Сестрата на убития израелски студент: Сега ще спя спокойно
  • Палестински екип ще разследва смъртта на Омар Зайед
  • Сестрата на убития израелски студент: Сега има възмездие
  • Протест на Западния бряг заради смъртта на палестинец в София