Палестинският гражданин Омар Зайед почина при неизяснени обстоятелства в посолството на Палестина у нас.

Той е издирван от Израел, където е осъден на доживотен затвор за убийството на местен студент. В края на миналата година страната е поискала от София да екстрадира палестинеца.

Сега единствено bTV се свърза с Яфа Пинхаси, сестрата на израелския студент, убит през 1986 г.

Макар официалните израелски власти да отричат всякаква връзка с инцидента, Пинхаси споделя, че преди време е получила уверение, че убиецът на брат ѝ "вече е на мушката".

След случилото се в София днес има усещане за получено възмездие.

Пинхаси разказва, че брат ѝ Елиау бил студент в религиозен университет в Йерусалим. Един ден бил изпратен да купи сладки за по-малките ученици от сладкарница в Стария град, когато го пресрещнали убийците му.

"Tрима терористи го нападат и го пробождат безброй пъти с ножове. Той не е имал никакъв шанс да оцелее. Всъщност в началото на нападението брат ми е успял да извади от тялото си ножа, с който е бил наръган, и да прободе един от терористите. Това е същият този, който се криеше в продължение на 30 години и който днес вече го няма", разказва тя.

След този ден Яфа нямала никаква представа какво се случва с осъдените за убийството на брат ѝ.

"Не знаехме нищо за съдбата му допреди два месеца, когато с нас се свързаха от Външното министерство на Израел, прокуратурата и медиите. Те ни казаха, че той се намира в България и ни разказаха, че властите тук се опитват да го екстрадират в Израел. От прокуратурата ни казаха – не се притеснявай, той е на мушката..."

Запитана дали тази политика "око за око" вече всъщност не носи никакви резултати нито на израелците, нито на палестинците, тя отговаря:

"Аз не виждам край и предпочитам да не отговарям на този въпрос. Това е много политически въпрос. И аз не искам да отивам там... Око за око? Може би в моя случай, да... Но не искам да коментирам политика."

Цялото интервю с Яфа Пинхаси гледайте в предаването "120 минути" в неделя по bTV.