Един човек загинал, а 10 се издирват, след като река Скът заля гр. Мизия и буквално го разсече на две. Има райони от града, които бяха под 5 метра вода. Към 8:00 часа тази сутрин 60-70% от Мизия бяха под между 1 и 3 метра вода, като нивото й постепенно спада.

Големи части от града са откъснати от останалата суша. Възрастни хора не помнят подобно бедствие.

Шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов съобщи, че служител на МВР е открил тялото на баща си в къщата, която възрастният човек обитавал.

Към 14.40 часа той съобщи и за втора жертва на потопа. Възрастна жена била открита от спасителните екипи в дома си. После се оказа, че жената все още се издирва.

Чак след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има още изчезнали или загинали в потопа хора. По думите на Николов, най-малко 24 часа ще минат преди водата да се отече.

По информация на МВР от 7:00 часа късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от гр. Мизия и 100 човека от село Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора, като евакуацията продължава.

Спасителни екипи от около 100 служители на пожарната работят на 7 участъка в Мизия, съобщиха от пресцентърът на МВР. Досега около 17 ч днес бяха евакуирани над 800 души. В действията активно участват доброволци от Мизия. От БЧК е организирана помощ от първа необходимост - одеала, платнища, ботуши, питейна вода и топли напитки. Има нужда от бутилирана вода.

Осигурено е място за останалите без дом хора в сградите на училище и детска градина, но повечето са отишли при близки и роднини в съседни села.

Зрители на bTV разказват, че още от късните часове на вчерашния ден хората в над 3-хилядния град са блокирани в къщите си. От 13:00 часа вчера няма ток, мобилните комуникации и водоподавването са силно нарушени.

„През нощта е паднало голямо количество валежи, което е направило ситуацията критична. Тя беше тежка от няколко дни. Преливат два язовира през приливниците и падналите дъждове са довели до това, че имаме стотици къщи, които са под вода и десетки къщи, които са паднали", каза пред Фокус вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев.

След като отиде на място, вицепремиерът в оставка обяви, че все още няма данни за местонахождението на около 10 жители на града, които не са сред евакуираните. От общината са подготвили списъци, за да се провери кои от жителите са изведени. Започва проверка на наводнените къщи с лодки, за да се открият евентуално бедстващи хора в тях.

По думите му прогнозата за времето е такава, че не се очаква допълнително влошаване на положението в града.

Спасителната операция се разгръща

По думите на директора на  ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов, на терен работят голям брой пожарни автомобили и стотици спасители, сред които над 300 пожарникари и полицаи. Те буквално на ръце са пренесли вече близо 500 души.

От Столична община обявиха, че и от София тръгват спасители към бедстващия град.

Минути след 7:00 часа  два вертолета на Министерство на отбраната пристигнаха в града и с тяхна помощ ще се евакуират хората от недостъпни с друга техника места.

Командирът на авиобаза Крумово ген. Златко Златев съобщи, че машините са спасили трима души с лебедка и още 11 със спускане на лодка. Двата хеликоптера са прекарали съответно 3 и 4 часа и половина във въздуха, преди да се приберат за дозареждане и да се върнат над Мизия. Трета машина е в готовност да се включи в операцията.

Създадена е организация с кмета на община Оряхово за включване в спасителните действия на 2 фадроми и самосвал, както и високопроходим автомобил от ведомствената пожарна на АЕЦ Козлодуй.

Координирано е и включване на медицински екипи от Министерство на здравеопазването, ВМА и екипи на БЧК за извършване на прегледи и оказване помощ на пострадалите при необходимост.

"В Мизия е воден ад, пълна трагедия - наводнени и срутени къщи, вода над два метра на места", каза за БТА полковник Петьо Мирчев, зам.-командир на авиобазата в Крумово. Той е и ръководител на един от екипажите, които се включиха в спасителната акция. "Преди две години участвах и в акцията в с. Бисер, но тук положението беше по-тежко", каза още Мирчев. "Водата се оттича, но недостатъчно бързо", допълни ръководителят на другия екипаж - полковник Иван Николов.

Първоначалната информация за приливна вълна беше опровергана от областния управител на Враца инж. Венцислав Василев. По думите му, нивото се е покачвало постепенно до сегашните стойности - с по 5-6 сантиметра на час.

Въпреки това, очевидци твърдят, че на някои места е имало рязко вдигане на водата с над 20 сантиметра.

"В момента главното, което се прави, е по най-бързия начин да се спасят хората. Другото – на втори план", каза Василев.

Вчера беше разрушена дига край Мизия с цел водата да залее земеделски земи, но да не застраши града. Мярката обаче нямаше ефект.

Кошмар от първо лице

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова, която е родом от съседното на Мизия с. Крушовица, прекара нощта блокирана в центъра на притъмнелия град. Тя разказа за страшен грохот, който съпровождал падането на къщите наоколо.

Експертите от кризисния щаб са обяснили пред нея, че вероятно причина за бедствието са валежите и преливането на язовири.

"Не знам дали има жертви, но имаме съмнения, че има хора в къщите, които се срутиха през нощта. Сега извадихме списъците от ГРАО на всички жители, започваме един по един да ги търсим. Част от хората изнесохме в съседно село, част от тях евакуирахме в една детска градина, която е по-високо, но тепътрва започваме дом по дом да проверяваме всеки", разказа Нинова.".

Ситуацията в града е критична. През нощта в останалия без ток град евакуираните хора не знаеха къде са близките им. Чуваха се викове за помощ от хора, които са блокирани на високи етажи и покриви.

"Има лодки, обикалят фадроми, но не може да се обхване целият град. Има места до които не може да се стигне, защото отломките са запушили проходите. Водата влачи и къщи", каза Нинова.

По думите й в момента се налага спасяването по въздух на хора, до чиито домове 3 пъти са ходили лодки, но те не са искали да напуснат по различни причини.

По думите на инж. Василев, в момента Мизия се нуждае от “спокойствие, бързо отичане и да няма нови валежи. Бързо отичане, за да се нормализира обстановката. Да няма нови валежи, защото няма накъде да върви тази вода – всичката вода, която пада като дъжд, минава през Мизия“.

Кой подцени ситуацията?

Хора се оплакват, че не са успели да се свържат с телефон 112.

Освен това, в най-високата точка на Мизия, където са се спасили най-много хора, до сутринта не беше дошъл нито един представител на властта. Мнозина и в момента не знаят къде са близките им.

"Ситуацията е наистина тежка. Стотици къщи са наводнени, десетки къщи тази нощ рухнаха. Да се надяваме, че под развалините на къщите няма загинали. За жалост, въпреки ранните предупреждения, които отправихме, включително и чрез кметската управа, нашите граждани не послушаха съветите и не напуснаха къщите си, надявайки се, че такава висока вода няма да дойде.", заяви пред bTV комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, който е на мястото от вечерта в събота.

Подобен упрек отправи и областният управител на Враца инж. Венцислав Василев.

Жител на Мизия разказа обаче, че в петък служителка от общината е минала през част от центъра на града и са раздавани листчета за готовност за евакуация, но такива листчета са получили много малко хора.

В тях не е било изобщо обяснено кога и как да се подготвят.

Пред камерата на bTV други пострадали разказаха, че след проливния дъжд в петък не е имало предупреждение за риск от наводнение.

Ден по-късно шефът на ВиК в Мизия минал през къщите, за да предупреди хората, че нивото на водата се вдига, но никой не повярвал. В последствие само 20 семейства получили предупредителни писма.

Хора си спомнят, че през 1994 г., когато е имало подобно наводнение, са ги събирали с бой на барабани. Сега много хора твърдят, че са разбрали за стихията много късно и вече не са могли да напуснат домовете си.

Не е за първи път

Вчера река Скът излезе от коритото си и заля Бяла Слатина, както и няколко села.

През 2005 година в Мизия се случи трагедия - 4 деца се удавиха в река Скът, отново при високи води.

В средата на юли м.г. в Мизия започна работата по мащабен проект за защита на града от наводнения. От него си личи, че в централната градска част и квартал "Ново село" има трайни проблеми с разливането на дъждовни води.

Проектът включва изграждане на охранителни канали, корекция на дере и др., като общата му стойност беше почти 1 млн. лева, повечето от които – осигурени от Европейския фонд за регионално развитие.

Дейностите по него обаче трябва да приключат чак в средата на март 2015 г.

Днешното бедствие удари Мизия ден след празника на града - Илинден. Имало е и панаир.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите