Дванадесет служители и трима души от ръководството на предприятие „Миджур” са хората, които с голяма степен на вероятност са станали жертви на серията от взривове в завода в късния следобед в сряда. И вътрешният министър Йордан Бакалов, и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров признаха това в ефира на bTV с уговорката, че не могат да съобщят информацията като официална, докато не бъде проверена по надлежния ред.

Всички представители на държавните институции подчертаваха, че в часовете след взривовете, които образуваха кратер на мястото на двете сгради на цеха, термокамерите не са засичали признаци на живот, което на практика потвърждава най-лошите прогнози.

„Има засечено животно в резултат на наблюдението. Вече проверяваме хората човек по човек – един от операторите си пусна клетката и намерихме един човек, за когото смятахме, че е бил вътре, а той се оказа в Монтана. Разбирате, че не можем да обявим колко са жертвите. Знае се колко са хората, но няма как да обявим колко са хората, които са били вътре”, посочи министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Същото мнение изрази и социалният министър Йордан Христосков. „12 работници и трима от ръководството са били вътре, но е много важно за всеки човек да сме 100% сигурни. ”, подчерта той. „Служителите от Главна инспекция по труда са били на място заедно с пожарната и полицията много бързо. Чакат линейки на ВМА – ако има живи хора, веднага ще им бъде оказана първа помощ”, увери още Христосков.

„Наясно сме колко са били хората, но не можам да съобщим официална информация преди тя да бъде установена и потвърдена по съответния ред”, коментира и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

„В 17:05 часа е получен сигналът, малко преди 17:00 часа е първият взрив. Около 18:00 часа наши служители, без да е съгласувано с нас. Това е било твърде опасно, колегите като хора ги разбирам, но като ръководител имам определени резерви. Те са се изтеглили и е създадена организация за отцепване на района”, разказа Лазаров в ефира на bTV и също потвърди, че „няма данни за признаци на живот”.

По думите му, след като изтекат 24 часа от последния взрив, избухнал малко след 21:00 часа снощи, на мястото първо ще влезе техника на Министерството на отбраната. „Ние все пак отговаряме и за живота на нашите служители”, подчерта Светлозар Лазаров.

Той увери, че още от първите часове след взривовете е създадена организация и на място има психолози, които да говорят с близките на хората, които са били в завода.

„Опасност за населеното място няма. Не така обаче стои ситуацията на терен – там все още има опасност от вторични взривове. Релефът на местността и начинът, по който е построен заводът, не създават опасност за населението”, увери още веднъж директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Николай Николов.

Никой от държавните мъже не се ангажира с информация за източника на взривовете. „Собственикът не можа да изрази никакви предположения какво е причинило взрива. Тепърва ще уточняваме количествата, защото след проверката на 15 септември имаме данни, че те са били следени”, коментира вътрешният министър Йордан Бакалов.

„Контролът и спазването на технологията не са били на достатъчно високо ниво. Взривните вещества са били в неподходящи помещения, сигналът е за неправилно съхранение”, допълни той.

„Директорът на завода обясни, че няма логично обяснение за силата на този взрив. На първо четене се смята, че не може да има такъв взрив от утилизация на мини”, каза и Светлозар Лазаров.

По думите на Николай Николов, експлозиите може да са причинени от вещество-остатък от утилизацията или от произведеното там взривно вещество.

  • Делото за взрива в завод „Миджур“ край Горни Лом влиза в съда
  • Серия контролирани взривове ще се проведат в района на Горни Лом
  • Ще стане ли някога ясно какво причини взрива в Горни Лом?
  • Година след взрива в Горни Лом виновни няма
  • Оцелелите работници от „Миджур” искат възстановяването на завода
  • До три дни връщат тленните останки на загиналите в Горни Лом на близките им
  • Идентифицираха останките на загиналите при взрива в Горни Лом
  • Правителството мисли какво да прави със 190 000 противопехотни мини в "Миджур"
  • Хиляди утилизирани детонатори са откраднати от завода в Горни Лом
  • „Наследство" от взрива в Горни Лом - 14 000 лв. дълг