Здравните власти започват четвъртата фаза в националната ваксинация. В нея са включени хората над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания. 

Столичната спешна болница „Пирогов“ са разкрити пет пункта за имунизации срещу COVID-19, където активно медицинските екипи ваксинират желаещите по списък от втора и трета фаза. Оказва се обаче, че идват само около 30% от заявилите желание. 

Снимка: btvnovinite.bg

Така, остават неупотребени флакони ваксини. Това е причината и властите да решат да започнат паралелно и четвърта фаза, за да се компенсира заявеният брой ваксини. 

Готови са и указанията за общопрактикуващите лекари - кои хора да ваксинират при старта на масовата имунизация. 

Бременните жени да не бъдат ваксинирани - това е едно от указанията на експертните съвети към здравния министър, които са изпратени до общопрактикуващите лекари.

Снимка: btvnovinite.bg

„Все пак ние трябва да слушаме гласа на науката и на експертите! И това не може да бъде политическо решение в никакъв случай“, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Но гласът на науката в други държави казва, че бременни се ваксинират, например и в Израел. Остава неясен отговорът на въпроса дали е дискриминация, ако бременна жена иска да се имунизира с оксфордската ваксина, но не я получи.

„При нито една от прилаганите досега ваксини на човек, няма противопоказания да се прилагат при бременни и кърмещи. Очакванията са, че и при тези за ваксини няма да има проблем! Но все пак трябва да имам научни доказателства за това!“, коментира шефът на Щаба ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Гласът на учените от Световна здравна организация също се различава от българската препоръка.   

„Няма никаква основателна причина, според Световната здравна организация, бременните жени да не бъдат ваксинирани, когато за тях има голям риск от тежко протичане на COVID-19!“, обясни д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология и инфекциозни болест.

И още едно указание - жените, които планират бременност не трябва да бъдат ваксинирани поне 6 месеца преди настъпването на бременността. От експертния съвет, дали тази препоръка, обясниха за bTV, че този срок е „условен“, a главната цел била да не се поема риск преди забременяване. Но и това е в противоречие с имунологията, според д-р Бацелова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Могат спокойно да се ваксинират жените в детеродна възраст, без необходимост от това да отлагат планирана бременност или ако се случи такава впоследствие. И това са препоръки на всички научни общности“, добави медикът.

И още - оказва се, че служителите в ИТ сектора са по-приоритетни от възрастните и влизат в третата фаза на ваксинационния план и голяма част от тях вече са ваксинирани. 

 

До края на месеца се очакват още 240 хил. дози ваксини у нас. За последното денонощие са направени 4582 ваксинации.