Под една трета от българите – 27%, биха се ваксинирали срещу коронавирус, а 24% се колебаят. Това показват резултатите от национално представително изследване на „Галъп Интернешънъл Болкан“ след 1011 пълнолетни, анкетирани по метода „лице в лице“.

Цели 48% от запитаните казват, че не биха се ваксинирали. Здравните власти многократно са заявявали, че ефективно предпазване на населението ще се постигне при имунизация на 70% от хората.

Данните от изследването показват, че това няма да се случи скоро. Само 1% от респондентите посочват, че вече са се ваксинирали, което съвпада с реалността към момента на проучването. 

Най-скептични са младите от София и по-големите населени места, а освен това „групата на привържениците на властта е по-склонна към ваксинация – явно сред тях декларативното желание за ваксиниране се чете и като доверие, и като лоялност“, посочват авторите на изследването.

„Галъп Интернешънъл“ сравняват и своите данни за процента прекарали коронавирус с официалната статистика на Националния оперативен щаб. Според проучването 16% от българите са декларирали, че са прекарали болестта. Сред тях най-много са младите в големите градове.

„Изследователските анализи показват, че поне още толкова са и онези, които са прекарали болестта безсимптомно или пък просто не са я декларирали на медицинските власти. Това означава, че в крайна сметка поне около 1,5 милиона души са тези, за които може да се заключи, че са прекарали вируса“, пишат социолозите и допълват, че най-вероятно разпространението на COVID-19 сред непълнолетните е пропорционално.

Заради това и от „Галъп Интернешънъл“ лансират тезата, че „като се отчетат вече преболедувалите, реалното желание за ваксиниране у нас всъщност не е ниско“ и няма масово отрицание на ваксините.