Националният ваксинационен щаб предлага на здравния министър Костадин Ангелов да започне и четвърта фаза на ваксиниране срещу коронавируса, стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

„Тя включва възрастни над 65 години и хора с хронични заболявания. Това е един различен контингент, който може да получи възможност за ваксиниране“, коментира проф. Красимир Гигов.

По думите му втора фаза на ваксиниране е почти приключила.

Той коментира, че се наблюдава неравномерност по отношение на ваксинирането заради липсата на повече кабинети. Обикновено през уикендите намалява бройката ваксинирани лица.

Началникът на „Пирогов“ Асен Балтов коментира, че се наблюдава неприятна тенденция.

„По заявени списъци от РЗИ, ако има 170 души за ваксиниране, не идват повече от 50. Този проблем рефлектира върху хората, които очакват да се ваксинират. Ние правим заявка да ваксинираме 500 души, но идват реално 30%“, коментира Балтов.

По думите на Богдан Кирилов количествата ваксини, които се очакват до края на месеца, са около 240 000 дози. През март месец доставките ще са за над 500 000 дози.

Според шефа на ИАЛ в началото на тази седмица е подадено заявление и за ваксината на „Джонсън и Джонсън“, за която се очаква одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Здравният министър също коментира ситуацията с ваксинирането.

„Не е нормално и не е човешко да има хора, които чакат да бъдат ваксинирани, а ние да не ги ваксинираме, защото чакаме някой друг да дойде да се ваксинира“, заяви Костадин Ангелов.

Той направи и емоционален коментар, че ваксината е надеждата на 2021 г., която вече е в нашите ръце.