Отново съмнения, проверки и превантивни сигнали, свързани с ваксините срещу коронавируса.

Редките странични ефекти на тромбообразуване се наблюдават след първа доза, заяви пред bTV директорът на Българската агенция по лекарствата.

Снимка: Getty Images
Имунизирането с ваксината у нас продължава с повишено внимание при жените под 60 години, като засега не се обмисля имунизиране с различна ваксина при втората доза.

Франция обаче е една от страните, в които ще може да се поставя РНК-ваксина при хората под 55 години, имунизирани с първа доза от "АстраЗенека".

В същото време стана ясно, че Европейската агенция по лекарствата започва да проверява ваксината на „Янсен“ след съобщения за тромбози.

У нас ваксинацията с „АстраЗенека“ продължава, макар че здравните власти отчитат по-слаб интерес. Това отбелязват и от имунизационните пунктове.

Снимка: gettyimages

Поставените дози от Оксфордската ваксина са около 6,5 процента от общият брой на имунизираните, или около 1200 при над 19 хиляди ваксинирани. Най-много са поставените дози на „Пфайзер“.

У нас беше ограничена употребата на ваксината на „АстраЗенека“ при жени под 60 с повишен риск от тромбоза. Причината - по-голямата част от страничните ефекти - са именно в тази възрастова група. Което обаче може да се дължи и на факта, че най-много са поставените ваксини на хора под 60.

Точно преди две седмици Красимира Хаджииванова получава първа доза от ваксината на „АстраЗенека“. Развива грипоподобни симптоми, които отминават за 12 часа. Втората имунизация й предстои в началото на юни.

„Не чувствам безпокойство. Смятам да си сложа втората доза. Имам си картонче. Бих казала единствено властите да подхождат отговорно към разпространението на адекватни послаия, защото населението не е медицински образовано“, смята Красимира Хаджииванова.

Склонна е да си постави и РНК-ваксина като втора доза, ако изследванията покажат, че подобна комбинация е подходяща. Изследванията за това продължават и в момента, обяснява имунологът Цветелина Великова.

„Идеята беше да се използват предимствата на всяка една ваксина. Като се знае, че всяка една ваксина според механизма на действие активира различни отдели от имунната система.“, обясни Д-р Цветелина Великова

Подобно състояние не е ново за медицината, обясни още тя - някои лекарства срещу съсирване на кръвта също могат да го предизвикат.

Все още няма ясна връзка между пола, възрастта и редките странични ефекти, въпреки че у нас предупреждението се отнася до жени под 60 години, обясняват експерти.

„Това повишено внимание е насочено както към медицинските специалист, така и към лицата, на които ще бъде поставена. Всеки човек, който знае, че има риск от тромбообразувнае трябва да каже това“, заяви Богдан Кирилов, директор на ИАЛ.

А дали ваксините да се комбинират - решение ще се вземе едва след като стане ясно какъв е ефектът от това.

„Тук става дума за ефикасността, но и за безопасността. има заложени клинични изпитвания, които ще дадат някаква информация“, обясни д-р Мария Попова, „Лекарствена безопасност и клинични изпитвания“ – ИАЛ.

Редките нежелани реакции до момента се наблюдвават единствено при ваксинирани с първа доза. При над 1 милион получили и втора - подобна реакция досега няма. А лекарите предупреждават да не се приемат лекарства за разреждане на кръвта като профилактика след ваксинация, защото употребата им без нужда и предписание крие риск.

Оптимизъм дават данните, че излекуваните за денонощие са повече от новозаразените. Установените с вируса са малко над 2 950. 10 404 са в болница.

Излекуваните за денонощието са повече от новите случаи - над 3 300.

136 души не са успели да се преборят със заразата.

Междуврменно от медицинския надзор съобщиха, че започват проверка във връзка със случай на починала медицинска сестра от болницата в Пазарджик. По първоначална информация от здравното министерство е страдала от тежко автоимунно заболяване, за което е провеждала терапия.

Тя е била ваксинирана с две дози от ваксината на "Пфайзер", като втората доза е поставена на 11 февруари. Жената е дала положителен резултат при антигенен тест на 29 март.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!