Случаите на заразени с коронавирус от началото на пандемията в световен мащаб надхвърли 500 милиона. На този фон у нас продължаваме да бракуваме и даряваме COVID ваксини. Причината е все още ниският интерес към имунизацията.

България не успява да употреби дори половината от всички количества, които е поръчала.

До момента за страната ни по споразумения, сключени между Европейската комисия и производителите, сме получили над 13 милиона ваксини.

От тях обаче използвани са едва 33%. Поставените дози са малко над 4 милиона.

Снимка: btvnovinite.bg

Малко количество от препаратите са бракувани поради изтекъл срок на годност. Около 300 000 дози.

Дарените препарати са над 3 милиона. Най-много сме дарили от ваксината на „Астра Зенека“ на Кралство Бутан, Босна и Херцеговина, Бангладеш и Иран. Препарати на „Пфайзер" са разпределени в Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Снимка: btvnovinite.bg

Общопрактикуващия лекар д-р Николай Христов все още има желаещи за ваксинация, за съжаление твърде малко, за да отвори цял флакон. След като не успява да събере нужната бройка, прибягва до алтернативен метод - да търси хора в социалните мрежи.

„Тъй като бях поел ангажимент към трима мои пациенти за поставяне на бустерни дози, времето напредваше, други желаещи няма и се видях в чудо“, споделя д-р Николай Христов.

Чрез молбата си д-р Христов успява да намери още двама желаещи. Казва обаче, че в сравнение с преди няколко месеца интересът към имунизацията е почти нулев.

„Това са цели, неотваряни флакони, които поради липса на интерес се наложи да бракувам ей така. Една доза струва по спецификация 30 лева – пари, които сме платили с нашите данъци, така или иначе се бракуват хиляди флакони, но не искам аз да го правя“, казва общопрактикуващият лекар.

За да не се стигне до унищожаване на големи количества от получените дози, здравните власти даряват и препродават ваксини. Насочват усилията си обаче към информационната кампания за ваксинация.

„Тези усилия трябва да продължат, защото, за съжаление, не знаем как ще се развие пандемията, не знаем дали ще има нови варианти, какви ваксини ще има“, казва изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов.

Страната ни все още е на дъното на класацията по процент ваксинирани в Европа.

„Говори се за 32-33 процента, но аз мисля, че това не е толкова, защото трябва да свалим един не малък брой от фалшивите издадени документи“, казва имунологът акад. Богдан Петрунов.

А специалистите припомнят и че голяма част от поставените дози са направени преди повече от 6 месеца, което прави защитата срещу вируса още по-малка.

  • Проф. Кантарджиев: Отпадат всички задължителни COVID мерки
  • Маските остават задължителни в болниците до 16 ноември
  • COVID-19 - на второ място като причина за смърт у нас през 2021 г.
  • 577 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 619 са новите случаи на COVID-19 в страната
  • 665 нови случая на COVID-19 у нас
  • 1145 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 220 нови случая на COVID-19 у нас
  • 718 са новите случаи на COVID-19
  • 586 са новите случаи на коронавирус у нас