Няколко международни медии публикуваха кадри на група сирийски мигранти, по които се стреля. Българското вътрешно министерство отрича. За първи път видео показва как сирийски бежанец е прострелян на турско-българската граница.

Случаят е от 3 октомври. Видеото е заснето от мигранти, които опитват да преминат незаконно границата. Впоследствие сирийците се свързват с турски журналисти. Простреляният Абдулах твърди, че български полицаи са стреляли по него.

„Бяха двама полицаи. Аз бях от турската страна, когато това се случи. И тогава той се прицели... и стреля в мен“, казва мъжът.

Властите проверяват случая, но не установяват откъде идва изстрелът – от България или от Турция. Бивш агент от ФБР анализира звука от видеото. Това разказа пред bTV журналистът Мария Черешева, която публикува разследването в България.

„Куршумът идва от огнестрелно оръжие, което е насочено към снимащия, както виждаме от видеото, камерата е насочена към българската граница. Имаме двама очевидци и анализ“, казва Черешева.

От МВР са категорични - български полицаи не са стреляли по мигрантите

„Няма данни в този инцидент, нито да е произведен изстрел от страна на български граничен полицай, нито пък да са предприети действия, които нарушават човешки права“, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Прокуратурата също не е установила да е стреляно по бежанци от България.

„Надявам се да не се използва в този момент ситуативно във вреда на България, защото България не го заслужава. Ние сме европейска държава и спазваме европейските стандарти“, обясни главният прокурор Иван Гешев.

От Хелзинския комитет казват, че мигрантите са принудени да пресичат нелегално границите - има ограда вместо визова процедура.

„Няма значение защо е тръгнал да бяга и по какъв начин е тръгнал да бяга. Той и да преминава границата, това е пострадало лице и е уязвимо лице. Хората не пресичат границите и не бягат от добро и защото имат възможност легално да ги пресекат“, коментира Радослав Стоянов, който е юрист от БХК.

Журналистическото разследване се появява броени дни преди финалното решение - дали България ще стане част от Шенген.

Днес от МВР съобщиха за bTV, че при инцидента от 3 октомври има ранен в главата граничен полицай. От МВР казват, че е ударен с камък от мигранти. 

За ранения полицай и потрошения автомобил на гранична полиция се разбира чак сега, а в бюлетина на МВР такава информация липсва. А от Брюксел ще изчакат заключенията от проверката.

Последната проверка на властите по границата е установила, че България стриктно спазва всички изисквания на Шенген по охраната на границата.

От януари до ноември - 155 000 души са се опитали да преминат през българо-турска граница, твърди "Гранична полиция".

Това е почти над 4 пъти по-голямо число, отколкото отчита евроагенцията Фронтекст по Източносредиземноморския маршрут.