Президентът Румен Радев обяви днес, че няма да освободи началника на НСО ген. Емил Тонев. Искането към него беше отправено от премиера Кирил Петков заради предоставени на прокуратурата записи от входа на Министерския съвет.

Държавният глава обясни, че докладът, приложен към искането на МС е „повърхностен“, а мотивите  му „навяват внушения за личността на генерал Тонев“.

От Националната служба за охрана пък обясниха, че не са били информирани, че в сграда на МС влизат „защитени свидетели“, чиято самоличност трябва да се пази.

Според Радев искането на Прокуратурата да бъдат предоставени видеозаписи от охранителните камери от входа на Министерския съвет обслужва нечий частен интерес, но не и търсенето на справедливост.

„Продължаването на опитите да се подчинят и да се политизират службите не е в интерес на сигурността“, подчерта президентът.

Главният прокурор Иван Гешев се въздържа от коментар.

Предложението на правителството президентът да отстрани шефа на НСО заради предоставените записи, не съответства със закона, смята държавният глава. По думите му инициативата за назначаване и освобождаване на началника на службата принадлежи на държавния глава, а не на правителството.

В своя позиция службата за охрана подчерта, че е деполитизирана структура и че за близо две години многократно са постъпвали искания от разследващи органи за видеозаписи както от МС, така и от други охранявани от тях сгради.
Държавният глава определи отношенията си с премиера Кирил Петков като нормални и конструктивни.

НСО опровергава и твърдението, че са се забавили с предаването на записите от сблъсъците на протестите през 2020 г. В позицията им е посочено, че те са предадени на разследващите в деня, в който са им поискани.