След скандала заради масово изкачване на връх Мусала – има ли двоен стандарт от страна на институциите и спазва ли се законът от всички?

600 души на час – толкова туристи обикновено се качват с кабинковия лифт към връх Мусала през лятото. С тази информация не бяха запознати нито от Министерството на околната среда и водите, нито от Национален парк “Рила”.

Организирането на около 1000 души в масов поход до върха обаче предизвика глоба за популярен влогър. Според него санкции се налагат избирателно.  

“На същия ден имаше още две, не малки групи, които тръгнаха преди нас, стотици други се организират в интернат за масово изкачване на Мусала всяка година. Защо няма глоби за тях?” , коментира Слави Панайотов в личния си YouTube канал.

Всяка година хиляди отбелязват празника на Рила с организирано масово изкачване на Мусала, а ограничения за броя посетители няма в нито един от българските паркове.

От Асоциацията на парковете в България обясниха, че в зоните с ограничено човешко въздействие не е желателно да преминават по повече от 20 души.

“Групата от много хора се движи в широк фронт и започва да минава отстрани на пътеката. Така се образуват нови коловози и съответно ерозия”, коментира Тома Белев.

На сайта на парка информация за зоните с ограничено човешко въздействие може да бъде намерена в устройствен план, дълъг над 330 страници.

Представителят на Сдружение за дива природа “Балкани” обвини в безхаберие Министерството на околната среда и водите.

“Налагат се глоби само, когато жертвите са по-малки. Елементарно беше министерството да информира хората, ако са между хижата и върха да се разделят на по-малка група. Чакат някой да наруши закон и налагат максималната глоба”, каза Андрей Ковачев.

От Национален парк "Рила" отказаха коментар по темата. Поискахме и писмото, в което официално са забранили провеждането на подобно събитие, но не получихме достъп до него.

А влогърът Слави вече се закани, ако бъде глобен, да организира нов масов поход, този път от Министерски съвет до парламента.