„Виждаме, че партии, които отказват да поемат отговорност, биват наказвани от гражданите“, каза журналистът Илия Вълков, който беше специален гост на Антон Хекимян в епизод 8 на новинарския подкаст на bTV Media Group - „Newsroom“.

Антон Хекимян и Илия Вълков в студиото на Newsroom
Снимка: Редакторски екип

„В моя приятелски кръг и в мрежите, в които общувам, виждам доста уморени, отегчени от публичния живот хора. Стресирани, а може би и притеснени. Това притеснение предизвиква реакции да се откъсват от публичния живот, да се отказват от общуването в социалните мрежи, да се отказват да гледат и четат медии, защото това им внася стрес“.

Само честите избори ли са причината за късането на доверието?

„Имитация е дори и работата в момента на Народното събрание. В момента се сглобяват парламентарни комисии, опитват се да се правят разговори, парламентарните групи да съставят кабинет, но работата на Народното събрание е да приема законопроекти и да решава актуални проблеми“, посочи той.

Антон Хекимян и Илия Вълков в студиото на Newsroom
Снимка: Евгений Милов

Според Вълков от политиците дори не се чува извинение, но вижда и изход:

„Смирение, оттегляне на някои политически фигури. Хора, които са се скарали тотално и са демонстрирали едно публично поведение месеци наред, да се съберат на една маса или за семейна фотография и да се изтипосат пред хората – това би разочаровало избирателите“, обясни журналистът.

Вълков и Антон Хекимян разговаряха и за младите журналисти, навлизащи в професията.

Антон Хекимян и Илия Вълков в студиото на Newsroom
Снимка: Евгений Милов

„Обичам журналистиката, интересна ми е като работа, общуване. Обичам да разказвам истории. Обичам да се опитвам да решавам проблеми на хората, на зрителите и читателите в различните медии, в които съм работил. Тази енергия, която дава оперативната журналистика, мога да я пренеса в университета и да работя с млади хора, които искат да се занимават с това“.

Антон Хекимян и Илия Вълков в студиото на Newsroom
Снимка: Евгений Милов

Илия Вълков допълни, че за студентите е важно да има добра медийна среда, в която да работят и да разгръщат своя потенциал. „Това е взаимен процес“, подчерта той.