Съединените щати са спрели временно доставката на бомби за Израел заради готвената офанзива срещу „Хамас“ в южния град Рафа в Ивицата Газа. Това твърди анонимен източник от администрацията на президента Джо Байдън.

Вашингтон е предприел хода миналата седмица, тъй като Тел Авив не е отговорил напълно на опасенията за хуманитарните нужди на цивилните в града. 

Снимка: Reuters

Рафа е последният град, където не е имало сухопътна военна операция. Той е гъсто населен, над 1 милион палестинци се намират там, като много от тях са бежанци от други райони.

Очаква се офанзивата да започне скоро. Израел обещава да ги евакуира, но неправителствени организации се съмняват, че това е възможно.

Вчера израелските сили поеха контрола над ключовия пропускателен пункт край града, през който минава хуманитарната помощ, идваща от Египет. Най-малко петима души бяха убити при израелски атаки.

Снимка: Getty Images

Това се случи, след като Израел обяви, че няма да се откаже от плановете за операция в южния град Рафа, въпреки че „Хамас“ прие предложението за споразумение на Египет и Катар за прекратяване на огъня.

Предложението за прекратяване на огъня е на три етапа. Първите два ще са с продължителност по 42 дни - общо 84 дни. През тях ще бъдат освободени всички заложници, които „Хамас“ държи, или ще бъдат върнати телата им, в замяна на 50 палестински затворници в израелски затвори. Израел ще трябва да изтегли всичките си войски от Ивицата Газа. Третият етап предвижда преустановяване на блокадата на Газа.

Снимка: Reuters

Преговорите, в които посредническа роля играят САЩ, Египет и Катар, продължават от седмици. Преди седмици „Хамас“ отказа 6-седмично прекратяване на огъня и връщането на 40 израелски заложници срещу стотици палестински затворници, държани в Израел.

Войната в Близкия изток започна на 7 октомври, когато бойци на „Хамас“ нахлуха в южната част на Израел, убиха около 1200 души и взеха повече от 250 заложници. По данни на управляваното от „Хамас“ здравно министерство в Газа над 34 700 души са били убити по време на последвалата израелска военна кампания.