След падането на блокадата на Капитан Андреево, назряват нови протести в граничните райони. Зеленчукопроизводители се заканиха да блокират пътя за границата с Гърция, ако не бъде ограничен вносът на евтини зеленчуци от южната ни съседка.

Цели плантации стоят необрани в сезона на салатите. Причината - вносът на марули. От години българските земеделски производители се оплакват от неравностойното си положение в сравнение с тези в Гърция, които получават големи европейски субсидии и така могат да предлагат продукцията си по-евтино.

„70 стотинки на килограм, това означава, че за четири броя салати ние трябва да паднем под 15 стотинки. Какво ще платим? Семена, разходи, да не говорим, че има хора с много големи заеми, изплащат още кредити”, коментира земеделският производител Кирил Стаменов.

Юлия Златкова продава продукцията си за 25 стотинки бройката. Няма обаче пазар и е принудена да бракува голяма част от нея. „Марулята, която примерно трябва да се изчисти за един месец, ние ще я търкаляме сигурно два-три. Оттам ще закъснее доматът и така нищо няма да стане”, казва тя и признава, че не смее да пресмята загубите си.

В подобно положение са всички земеделци от Сандански и Петрич. Те настояват да се ограничи вносът на салата, за да се спаси българското земеделие.

„Не може в момента, в който ние произвеждаме някаква продукция, да се внася същата продукция на цена, на която ние не може да реализираме нашата”, смята Златкова.

Ако дни проблемът на производителите не бъде решен, те обмислят да блокират пътя за Гърция.