Блокадата на границата с Турция беше вдиганата в полунощ след близо пет часа разговори със зам.-транспортния министър Антон Гинев. Той обеща, че проблемите с липсата на разрешителни за превозвачи ще бъде решен на срещата на министерско ниво, изместена по спешност от 21 за 17 февруари в Анкара.

Има становище от турския транспортен министър, който се ангажира с цялостен нов подход във взаимоотношенията и постигане на трайни резултати. Фирмите и на двете страни трупат големи загуби - затова българското правителство ще освободи половината разрешителни, които очаква турската страна, каза по-рано външният министър Кристиан Вигенин.

Километрични опашки от товарни автомобили чакаха 3 денонощия на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" на българо-турската граница. На "Капитан Андреево" опашката достига 10 км, а на "Лесово" - 7 км.

Не се допускаха само товарни автомобили, проблеми за движението на леки автомобили и автобуси нямаше. Пунктовете бяха блокирани от малки и средни превозвачи, които протестират срещу анулирането на еднократните разрешителни за Турция.

От вдигането на блокадата до тази сутрин са обработени документите на 215 камиона в посока Турция и на 150 към България, заявиха за bTV от ГКПП Капитан Андреево. Там обещават да изчистят опашките най-късно до понеделник.

България изцяло споделя предложението на Турция да бъде приложен нов подход в трайното уреждане на проблемите с превозите между двете страни. Това коментира пред журналисти вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

„Отворихме границата, защото получихме писмо от турската страна, което звучи доста окуражаващо. Не очаквайте с магическа пръчка всички въпроси да се решат”, коментира Бобева. Тя напомни, че границата е била отворена в 1.15 ч. и е започнало обработването на всички двустранни и международни разрешителни.

„За съжаление турската страна не успя през нощта да отрие тяхната граница за малките превозвачи, защото те имаха някакви проблеми със системата, но в 9.30 ч. тази сутрин те отвориха изцяло границата и потокът е възобновен”, каза още вицепремиерът.

Тя отбеляза, че само за един час - между 1.15 и 2.15 ч., нашите служители са "обработили" 30 тира, излизащи от България, и десет, които са били влезли.