Хиляди младежи в капана на неяснотите около вноската за втора пенсия. Всички, които са започнали работа от началото на тази година, попадат в правния вакуум около вноската за допълнително осигуряване.

Според официалните данни от данъчните, 5 100 души са започнали работа за първи път от началото на тази година. По груби сметки, при среден осигурителен доход от 500 лева, всеки месец вноската за втора пенсия е средно по 25 лева.

Снимка: bTV

Опасенията са, че ако не са заявили изрично, че искат парите им да отиват в конкретен частен фонд, според действащото законодателство, вноската им за втора пенсия автоматично отива в НОИ. Така за три месеца средно в държавното осигуряване биха постъпили средно около 400 хиляди лева.

Къде отиват парите ми?

Опасенията са, че въпреки срока до края на март да се изчистят споровете около правото на избор къде да отива вноската за втора пенсия, законът си е закон. А според икономисти, текстовете гласувани в края миналата година ясно казват, че младежите, които са започнали работа след 2015 г. имат 12 месеца за да посочат изрично частен фонд, в който да отиват вноските им за втора пенсия.

В противен случай и сега парите им автоматично отивали в НОИ.

Снимка: bTV

„Те според мен са загубени, защото в НОИ няма система, чрез която тези пари да се натрупват, да се заделят и евентуално при избор на частен фонд да се прехвърлят. Тези пари отиват в НОИ и реално подкрепят бюджета на НОИ”, коментира икономистът Десислава Николова.

Със забавено действие

Финансовият министър отрече тези опасения. Въпреки, че законът бил гласуван - умишлено нямало наредба, която да уреди подзаконовия акт - така и парите за втора пенсия отивали в НАП, откъдето след това се разпределяли към частните фондове, както досега.

„Все още промените не са произвели никакво действие - и това е умишлено, за да си дадем време да изчистим - детайлите. Всички лица след 59-та се осигуряват както и допреди това в универсален пенсионен фонд”, обясни Горанов.

Той припомни предложението си изборът на фонд да не е еднократен, но призна, че макар и поименни, евентуалните партиди, прехвърлени към държавния сребърен фонд, няма да са лични, няма и да се онаследяват.

Впрочем

Тъй като през тази година по програмата за младежка гаранция се очаква близо 40 хиляди българи да намерят работа, за голяма част от тях първа, експертите ги съветват да се поинтересуват лично къде отиват парите им.

Според сегашния закон те имат 12 месеца за да решат, ако обаче вече са решили, че предпочитат частен фонд - най-добре е още при постъпване да подадат заявление в кой да отиват парите им.

  • Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил
  • Данък за пенсиите на хората, които продължават да работят
  • Работещите тежък труд също да могат да избират къде да отиват вноските им за пенсия
  • Орешарски защити частните пенсионни фондове
  • Димитър Манолов: Пенсионна реформа не може да има
  • Държавата се отказа от национализацията на пенсионните фондове
  • Менда Стоянова: Няма отстъпление на ГЕРБ за пенсионната реформа
  • Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна
  • Френският посланик поискал разяснение от Калфин за пенсионната реформа
  • Москов: Отсъствието на Борисов беше използвано за прокарване на лоши практики