Токът за бита и фирмите на ниско напрежение ще скочи два пъти, ако се изпълнят исканията на всички енергийни дружества. Заключението е на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов. Дружествата отново предупредиха, че няма да могат да инвестират достатъчно в мрежата.

Хората в Смолянско още помнят снега през март, който ги откъсна от света и ги остави без електричество.

„9 дена нямахме ток, то беше ужас! И малко дете имаме горе, внучето, без ток е много лошо, нито пералня можеш да пуснеш, нито нищо, вечер на свещи, много лошо беше, много, 9 дни, разказва 65-годишният Стойчо Манолевски от село Бостина.

Тогава падналите дървета прекъснаха десетки въздушни електропроводи. От енергото тогава обясниха, че заради задържането на цената на тока не могли да направят инвестиция, за да вкарат част от кабелите под земята.

То да се повиши, ама как ще го плащаме с тези малки пенсии. Ток, вода, телефон и пенсията свършва, и хапчета, пита Стойчо Манолевски.

Сега енергийният регулатор предвижда минимално увеличение на тока - средно с 2 % в страната. И днес ЕРП-тата възразиха, че няма да имат достатъчно приходи, за да инвестират в мрежата.

Шефът на Националната електрическа компания пък изчисли, че заради новия ценови модел на регулатора дупката в НЕК догодина ще достигне близо 1 милиард и 800 милиона лева.

Освен че няма да може да се разплаща, НЕК ще натрупа 350 - 400 млн. лв. загуби до края на годината.

Окончателното решение за цената на тока ще стане факт на 30 юни.