Токът за бита и фирмите на ниско напрежение трябва скочи 2 пъти, ако се изпълнят исканията на всички енергийни дружества.

Това заключи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, след като изслуша възраженията на НЕК и ЕРП-тата.

Докладът на комисията за енергийно и водно регулиране предвижда токът да поскъпне средно с 2 % за цялата страна.

Компаниите, които са в края на веригата и доставят тока за бита и малките фирми, не са съгласни с разчетите на регултора. Категорични са, че разходите, които им се признават не позволяват да се направят нобходимите инвестиции в мрежата.

Националната електрическа компания, също не е доволна. Според шефа на обществения доставчик компанията няма да може да се разплаща и ще продължи да трупа дефицит от по 300-400 млн. лева годишно.

Окончателното решение за цената на тока ще бъде взето на 30 юни.

"Когато дойдох казах, че енергетиката е в такова с ъстояние, че всички по веригата трявба да понесат част от тежестта. След това което чух, виждам, че не сте се съобразили. Ако се сумират исканията на всички, цената за бирта и бизнеса трбява да скочи близо два пъти Ние внимателно ще прочетем всички ваши становуща и дще се произнесем в защита на обществото", комантира Иванов след срещата.