Програма „Хоризонт” има нов и.д. директор – досегашният програмен директор на БНР Мартин Минков. Това каза началникът на националното радио Светослав Костов, след като беше изслушван в СЕМ.

В края на миналата седмица националното радио беше разтърсено от голям скандал, след като първо стана ясно, че дългогодишният водещ и съдебен репортер Силвия Великова слиза от ефир, а след това и цялата програма на „Хоризонт” замлъкна неочаквано за няколко часа.

Решението за Великова първо беше обяснено с разминаване в длъжностната ѝ характеристика, а след това от радиото официално обявиха, че по определени отразявани теми е липсвал плурализъм. Спирането на излъчването именно по времето, в което се излъчва воденият от нея сутрешен блок, пък беше оправдано с профилактика.

Случилото се доведе до безпрецедентен протест на журналисти в подкрепа на Силвия Великова и даже на реакция на премиера Бойко Борисов, който лично изиска ситуацията да бъде изяснена. Междувременно КРС, СЕМ и прокуратурата започнаха проверка заради спирането на „Хоризонт”. Така, буквално след ден на поста, Николай Кръстев подаде оставка като директор на „Хоризонт”.

Мартин Минков е с 40-годишен стаж предимно в БНР, дългогодишен кореспондент на радиото в Скопие, като има и управленски опит – бил е зам.-директор през 1997 г., директор на радио „Експрес” и директор на Радио Бургас. От 2016 г. е програмен директор на БНР.

Бил е сътрудник на Шесто управление на ДС под псевдонима "Максим".

Защо спря БНР

На откритото заседание на СЕМ дойде и председателят на КРС Иван Димитров.

И комисията, и медийният регулатор са научили за спрането заради профилактика на едва на 13 септември в ранни зори. Категорични отговори от страна на Светослев Костов днес нямаше. Стана ясно само, че има проблеми с оптиката на радиото.

"Зададох няколко въпроса, няколко пъти го въртях и този, оказа се че предавателите сега са спрели, ама не е ясно защо. Оказа се че има 60 предавателя, само 3 не работели, не искам да влизам в тези подробности, защото никой няма да разбере", каза Бетина Жотева от СЕМ.

Костов беше задължен да отговори писмено на всички питания на съвета.