Експерти прогнозират силна грипна вълна у нас тази зима. Причината - спадът на имунитета ни към грипния вирус през последните години. И тази година има възможност за безплатна ваксинация на хора над 65 години, за тях са предвидени 190 000 дози.

Други 110 000 са пуснати по аптеките, като препоръките на експертите са желаещите да се имунизират да го направят до декември. От началото на програмата за профилактика на грип се отчита скок във ваксинационния обхват.

При възрастните той се е увеличил на от 2 на 16%. Тази година програмата изтича, но от здравното министерство поясниха, че предстои да се приеме нова.

Три години подред 73-годишната Маргарита Иванова си поставя ваксина срещу грип. Няма да пропусне и тази - казва, че е след сърдечна операция, затова е заявила ваксината си от миналия месец.

„Трета година не боледувам. А сега, както съм оперирана, желателно е въобще да не ме хваща нищо“, добави тя.

Д-р Мирослава Методиева е заявила 60 противогрипни ваксини за възрастни. Казва обаче, че може да се наложи да поръчва и допълнителни, защото миналата година не ѝстигнали.

„Възрастните пациенти са много отговорни. Още от лятото започнаха да питат за противогрипните ваксини. Записаните минаха и продължават да си идват. При всички случаи, възрастните хора с придружаващи, сърдечносъдови, белодробни заболявания - там е задължително да се ваксинират, за да предотвратят по-тежко боледуване“, добави тя.

Освен познатите щамове "Виктория" и "Пукет", тази година ще се разпространяват и "Австрия" и "Дарвин", който вероятно ще е доминиращ, обясняват вирусолози.

"Дарвин" по-често дава тежки заболявания при крайните възрасtови групи - при децата под 5 г. и възрастните над 65 г.. За разлика от Б-вирусите, които атакуват децата и то по-големите - от 5 г. до 14 г.“, обясни д-р Нели Корсун.

Очакванията са за по-тежка грипна вълна.

„Паралелната циркулация и на грип, и на COVID-19 не е добра. Изкарването едно след друго на тези заболявания поставя организма пред голяма тежест. Вече близо трета година хората не са се срещнали с грипните щамове. Общият ни имунитет е по-нисък”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Той отчете покачване на заболелите и от COVID-19. Засега обаче стойностите не са тревожни и мерки не се налагат.