Близо 110 000 ваксини срещу грип са предвидени да бъдат пуснати за продажба в аптеките за активно работещите млади българи. Те не са безплатни. А още около 190 000 ваксини ще бъдат осигурени по Националната програма за профилактика срещу сезонната инфекция.

Целевата група по тази програма са хората в напреднала възраст.
Навършилите 65 години могат да получат напълно безплатно противогрипна ваксина при личния си лекар.

Според информацията от Здравното министерство, след ваксинация при възрастните рискът от тежко протичане и усложнения след грип намалява с до 60%, а смъртните случаи - с до 80%.

Някои лични лекари вече поставят ваксини. Стотина от пациентите на д-р Даскалова вече са се записали да се ваксинират срещу грип.

За да се изгради защитен имунитет, д-р Даскалова препоръчва имунизацията да се постави до края на октомври. А интервалът между противогрипната ваксина и тази за COVID-19 да е поне две седмици.

„Ваксината може да се поставя на бебенца от 6-месечна възраст. Една и съща е ваксината, просто, ако те се ваксинират за първи път, трябва да се поставят две дози през интервал от един месец. Съществува ваксина за деца от 2 години до 18, която е интраназална“, каза д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

Ваксините са налични и в аптеките.

„Ваксините тази година не са много за аптеките – около 38 000 са на френската ваксина. След 10-ина дена идват на другата компания. Надявам се да са повече“, заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Грипната вълна настъпва края на декември и се разгръща януари и февруари, казват от Националния център по заразни и паразитни болести.

„Два нови щама имаме – един за Грип А и един за Грип Б. Очакваме тази година по-висока от миналогодишната вълна, защото доста се отхлабиха противоепидемичните мерки, които основно задържаха разпространението на грипа в предишните години. Вероятно все още COVID-19 ще държи първенството, но грипът също ще надигне глава“, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Едва 3-4% се имунизират срещу грип годишно. Ваксината е силно препоръчителна за по-възрастните и за хората с хронични заболявания.