"В този сезон се сблъскваме с така наречените риновируси. Те засягат горните дихателни пътища - носа и носоглътката. Отделно има и грипни и респираторно синцитиални вируси. Това е един букет от близо 200 вируса, които могат да атакуват дихателната система", заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването “Тази събота”. 

Той подчерта, че оплакванията са много сходни и са свързани със запушен нос, хрема, кашлица, понякога свиркане в гърдите - бронхиолит. 

“Има такива, които често предизвикват само едно от тези оплаквания и други, които засягат само горните дихателни пътища", добави д-р Симидчиев. 

Пулмологът подчерта, че стандартните мерки са домашен покой, течности и рационално хранене с превес белтъчните храни. 

Той бе категоричен, че антибиотиците трябва да се изписват само от лекар. 

“Антибиотиците ще помогнат тогава, когато са предписани от човек, който знае защо се предписват и кога се предписват, т.е. лекар. Много хора смятат, че антибиотиците са безобидни, но всъщност те предизвикват доста сериозни ефекти върху общественото здраве. Когато много често вкарваме антибиотици в нашия организъм, бактериите, които са вече там, започват да свикват с тях получава нещо, което се нарича резистентност. Това е истинският бич, защото след няколко години на безразборно ползване на антибиотици може да се стигне до там, че да се лишим от този огромен напредък в медицината и няма да има с какво да се лекуваме”, обясни д-р Симидчиев.

Как да различим обикновения вирус от COVID-19 - гледайте във видеото.