Хиляди наши сънародници остават без право на глас на местните избори. Техните имена са в забранителните списъци, защото не отговарят на условието за уседналост. От днес са ясни и избирателните списъци.

За да имат 6 месеца уседналост българите зад граница, трябва да са се регистрирали по настоящ адрес - единственият служебен е на ул. „Леге” 5. Реално обаче забраната за вот е насочена срещу сънародниците ни, които живеят извън Евросъюза.

Снимка: btvnovinite.bg

Така освен от Турция, няма да гласуват нашенците и в Сърбия, Македония, Молдова и Украйна. За първи път над 100 хиляди гласоподаватели с български паспорти в Кърджалийско не успяха да гласуват тази година на евроизборите, защото нямаше кога да си осигурят 3 месеца уседналост.

Това сега ще се случи и с македонците с българско гражданство в Кюстендилско.

Снимка: btvnovinite.bg

„Tе имат право дори в изборния ден да се обърнат към общинската админстрация. Теоретично ако се води лицето в чужбина, ако то докаже, че не е така, или просто е пропуснато, ще може да гласува”, обяснява говорителят на ЦИК Таня Цанева. 

За всички останали има два варианта - традиционен и по-модерен: да се проверят в избирателните списъци публикувани в съответната община или на сайта на ГРАО.