На главен път I-7 в района на Тополовград служители на „Гранична полиция“ забелязват товарен автомобил, движещ се в посока Елхово.

Граничните полицаи веднага тръгват след него, подавайки му звуков и светлинен сигнал да спре. Шофьорът не се подчинява на разпорежданията им.

Камионът е последван и от втори граничен полицейски наряд от ГПУ-Елхово и автопатрул на полицията. Опитвайки се да избяга обаче, тирът навлиза в село Кукорево, община Ямбол и там е спрян. Шофьорът – 55-годишен софиянец, прави опит да избяга, но е задържан с помощта на служебното куче Улф.

В товарния отсек са открити 12 незаконни мигранти без документи за самоличност. Те твърдят, че са от Сирия. Работата по случая продължава.

Междувременно от ГД „Гранична полиция“ съобщиха, че и друг каналджия се е опитал да избегне проверка, блъскайки служебния автомобил на граничните полицаи. Той също е задържан, както и двама мъже от Египет.

Вторият случай е от 30.10.2023 г. В района на отбивката за лозята в село Мелница граничните полицаи видели лек автомобил, който ускорил скоростта си и се насочил към служебния автомобил. Шофьорът - инспектор Димитър Димитров, разузнавач в сектор ОИД в РДГП-Елхово, опитал да избегне челния удар и отбил възможно най-вдясно на пътя, така че да не удари циментовите колове на лозовия масив.

След кратко преследване по пътя към Елхово колата с мигрантите самокатастрофирала в канавката край пътя и спряла. Водачът и бежанците излезли и побягнали. Инспектор Димитров също излязъл и последвал бегълците. Разпоредил им няколко пъти „Стой, полиция!“, но без резултат. Тогава униформеният произвел предупредителен изстрел в безопасна посока.

Каналджията се спънал, паднал, после пак продължил да бяга, но е настигнат и задържан. Установено е, че той е 24-годишен сириец със статут на бежанец у нас. Докато са проверявани документите му, сирийският шофьор извадил две банкноти - едната с номинал от 100 евро, а другата с номинал 50 евро,  за да подкупи инспектор Димитров.

Сириецът е задържан в ГПУ-Елхово. Задържани са и пътниците в колата му – двама мъже от Египет на 34 и 28 години, без документи за самоличност.