Наградиха българска полицайка, хванала група нелегални мигранти. При продължително преследване в гората служителката е била ранена, но е успяла да осуети действията на мигрантите и да защити границата. 

Снимка: МВР

Историята беше споделена във Фейсбук от шефа на „Гранична полиция“ Антон Златанов, който благодари на нея и колегите ѝ.

Николета Костадинова е старши полицай и водач на служебното куче Рекс в мобилния полицейски граничен взвод на ГПУ-Средец. Вчера тя и кучето са се впуснали в смела акция по следите на група мигранти в гората.

Снимка: МВР

След продължително преследване и неколкократни команди "Стой, полиция" и "Стой, ще стрелям", на които те не са се подчинили, Николета извадила служебното си оръжие и стреляла предупредително във въздуха.

Снимка: bTV

В този миг мигрантите спрели и целта на Николета била постигната. Групата била обградена от колегите ѝ, но единият от мигрантите блъснал Николета, докато поводът на кучето бил в едната ѝ ръка, а оръжието в другата. Вследствие на това полицайката пострадала от произведен изстрел, който засегнал крака ѝ, като преминал 4 пъти през него.

Снимка: МВР

Снимка: МВР

Добрата новина е, че веднага лекари са се погрижили за нея и тя се е възстановила бързо. Мигрантите са били задържани, а постъпката на Николета няма да бъде забравена - пример за подражание и гордост.

„Благодаря ти, Никол, благодаря и на останалите колеги, които бяха с теб. Вие още днес сте наградени, но това е нищо в сравнение с вашите усилия. Колеги, за мен от чест е да съм един от вас. Ето така се пази граница!“, написа в профила си във Фейсбук шефът на „Гранична полиция“ Антон Златанов.