80-90% от мигрантите се спират още на границата, докато останалите се залавят във вътрешността на страната. Това каза в предаването „Тази неделя“ директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов.

„Тази година беше рекордна по отношение на мигрантския натиск – с 50% по-висок в сравнение с миналата гадина. Миналата година пък е бил по-висок от предходната. Или иначе казано, тенденцията е за увеличаване на мигрантския натиск. Тази година над 150 000 души не са допуснати да влязат в страната“, обясни той.

Директорът на „Гранична полиция“ все пак призна, че определен процент от мигрантите успяват да преодолеят оградата и граничните полицаи. Тези хора обаче се завържат във вътрешността на страната или при опита им да напуснат България.

„След като ги задържим, те отиват в тези центрове от отворен или затворен тип. Нашата цел е обаче тези хора да са все по-малко и мисля, че взетите мерки по уплътняване на първата ни линия на границата, дава резултат. Завишихме патрулите там с около 30%, подобрихме и комуникацията с турските власти“, каза още той.

Главен комисар Антон Златанов подчерта, че през октомври се отчита пик на опитите за нелегално преминаване на границата ни с Турция, след което метеорологичните условия се влошат и натискът намалява. В момента се задържат не повече от 400 мигранти в опит да влязат незаконно у нас, докато през август и септември те са били по 1500.