„Гранична полиция“ разби организирана престъпна група за транспорт на нелегални мигранти през България. За това съобщи МВР.

Извършени са процесуално-следствени действия на осем адреса и са задържани 11 души, сред които и двама лидери на престъпната група.

Групата е извършвала незаконна дейност, свързана с набиране, укриване, превеждане и транспортиране на групи незаконни мигранти от Турция през България в посока Сърбия и страни от Западна Европа.

Иззети са веществени доказателства – пистолет с празен пълнител, мобилни телефони, тефтери, таблети, лаптоп, СИМ карти, бяло вещество, наподобяващо амфетамин и др.

Граничните полицаи започват работа по пресичане на престъпната дейност преди няколко месеца. В хода на тяхното разследване са проведени множество оперативно-издирвателни действия. Установени са членовете на организираната престъпна група.

Задържаните са стопанисвали офис за бързи кредити  в ж.к. „Младост 1А“ в София. Набирали са шофьори, като са предлагали работа на хора в затруднено финансово състояние. Трябвало е да съпровождат леките автомобили, превозващи мигранти.

Наетите за шофьори лица са поддържали връзка с другите водачи чрез мобилни приложения и своевременно са ги предупреждавали за наличието на полицейски патрули по маршрута. Ако някой от набелязаните клиенти е отказвал да участва в трафика на мигранти, е бил подложен на заплахи и побои.

В някои от случаите мигрантите са били транспортирани от турско-българската до българо-сръбската граница директно, а в други – това е ставало на етапи. Организаторите на престъпната група са взимали между 3500 и 4500 евро на мигрант.

Информацията е докладвана на Софийската градска прокуратура. Образувано е досъдебно производство по описа на РДГП-Аерогари.