„На разсрочване подлежат тези задължения към банките, които са редовно обслужвани или са просрочвани не повече от 90 дни до 1 март, заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на извънредния брифинг в МС относно механизмите за разсрочване на задълженията за 6 месеца.

"Всеки клиент може да се обърне към банката си за такъв вид облекчение" каза още той.

Финансовият министър обясни, че от механизмите могат да се възползват само потърпевшите от кризата, а не тези просрочвали задълженията си към банките преди нея. 

"Три стандартни механизма са разписани и одобрени от Централната банка. Отсрочване на главница и лихва до шест месеца, отсрочване на главница до шест месеца и още един механизъм, който е за револвиращи продукти", добави Горанов.

Голяма част от операциите не изискват посещение на банкови офиси, добави Горанов и поясни, че според него процесът ще тече гладко и няма да има струпване от хора пред търговските банки.

Единственият правилен ход за излизане от настоящата криза е подновяване на усилията за влизане в чакалнята на eврозоната. Това ще ни гарантира ползване на паричен ресурс от Европа, обясни пък премиерът.

Финансовият министър добави, че вече са водени разговори и че ангажиментите, поети от страните в преговрония процес, остават непроменени.

"Остава само една стъпка, зa да бъде изпълнен напълно, следващите седмици ще работим интензивно за изпълнение и на последния елемент от този план. Имаме уверението, че ангажиментите от наша страна и на нашите партньори са непроменени и ако си свършим работата в указания график, ще успеем да се присъединим едновременно към банковия съюз и ERM", обясни Горанов.

Тази стъпка е още една банка от подложените на стрес тестове миналото лято, да покрие критериите за капитал за влизане в Банковия съюз. А на България беше поставено условието влизането й в съюза и в чакалнята да стане паралелно. 

По думите на премиера шансове за влизане в чакалнята имаме. Пред медиите днес той каза: "нали не мислите, че ако нямахме шанс, щях да изляза да го говоря това, щях да съм  по-уклончив". 

  • Проф. Александрова: Най-добър имунитет имат прекаралите COVID-19 и после ваксинирани
  • Натискът върху болниците: Изчерпват се леглата за болни от COVID-19
  • На прага на нови мерки: Обсъжда се зелен сертификат за учители, социални работници и медици (ОБЗОР)
  • 28-годишна родилка е починала от COVID-19 в Сливен
  • Денков: При 750 заболели на 100 000 население – дистанционно обучение
  • В тъмночервената зона: COVID отделението във Видин работи с един лекар и две сестри
  • Под натиска на COVID-19: Столичната болница „Св. Анна“ е на предела
  • Сигнал за укриване на COVID болни в дом за възрастни в Габровско
  • Зам.-здравният министър: Вероятно ще се въведе "зелен сертификат"
  • 6074 пациенти с COVID-19 са в болница