Проверки и глоби до 50 000 лева за строители-нарушители в София. Столичният общински съвет прие по-строги мерки, свързани със замърсяването от строежите.

Екип на bTV отиде на строителна площадка. Липсват на табели и обезопасителни знаци.

Изкопът е дълбок над 10 метра, но ограда няма. Калта пък стига до улицата.

След като виждат камерата ни, работниците спират строителните дейности.

Според новите правила в София до две седмици всички строители, които нямат огради ще бъдат глобени от 1000 до 50 000 лева. Санкции ще има и за тези, които замърсяват пътя.

„Струпване на строителни отпадъци, отвеждане на отпадни води, има ясни и сериозни санкции – здравето и безопасността са основен приоритет. Решението вече е прието от общински съвет. Тече срокът, в който областният управител може да го върне“, каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Връщаме се отново на строителната площадка. По новите правила освен липсата на мерки за безопасност тук има три нарушения, казват от инспектората.

„Няма ограда. Виждате на вход – изход няма на строителната площадка, също няма устройство за измиване на ходовата част. Строителната фирма ще им бъде изпратена покана и ще има два акта за административно нарушение“, добави Николай Кючуков от Столичния инспекторат.

По данни на Столичния инспекторат строителните обекти в София са близо 1200, а актовете за нарушения - над 250.