Жандармерия и засилено полицейско присъствие по улиците на Габрово след размириците и протестите заради побой над продавач в магазин. Целта е да се избегнат нови сблъсъци. Вицепремиерът Красимир Каракачанов свика спешно съвещание с МВР.

В Районния съд на Габрово гледат мерките на тримата задържани биячи. Прокуратурата им повдигна обвинение за нанасяне на лека телесна повреда.

Днес обстановката в града е по-спокойна. Не така беше обаче снощи. Събитията Събитията ескалираха за часове с протест пред ареста. По улиците имаше шествие, което уплаши по-възрастните габровци. Протестът завърши с погром и счупени стъкла над къщи на хора от малцинствата.

Къщите, които бяха нападнати от протестиращите, днес се охраняват от Жандармерия.

Снимка: btvnovinite.bg

"Има едно лице, което е задържано за неподчинение на полицейско разпореждане. След 22.00 часа три непълнолетни лица бяха задържани без придружител, които впоследствие са предадени на родители и настойници", обясни директорът на ОДП-Габрово Борислав Бончев.

Полицаи дори придружаваха хора от малцинствата до работните им места.

Междувременно вицепремиерът Томислав Дончев, който също отиде в Габрово, оцени снощния протест като спонтанен, но не изключи хипотезата за възможен предизборен план.

"В такава ситуация всичко може да бъде използвано предизборно. Само че нито прави чест, нито ще донесе дългосрочни ползи на този, който се опитва да прави политически спекулации от един подобен инцидент", коментира Дончев.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък свика съвещание с МВР в Министерския съвет.

„Полицията си е свършила работата. Няма данни за политическо вмешателство при организиране на това недоволство”, заяви той. 

Каракачанов напомни, че отговорност на общината е да следи за незаконното строителство, както и да организира интеграцията на малцинствата.

След обяд по разпореждане на кмета на Габрово ще започне събарянето на всички незаконни постройки, издигнати през годините. Става въпрос за 13 общински жилища, които са предвидени за събаряне. Част от тях са негодни за обитаване, но други са подходящи за настаняване на случайно дошли в Габрово хора.