Няма данни за политическо вмешателство при организираното на протеста в Габрово. Недоволството е възникнало спонтанно заради побоя над продавач в денонощен магазин. Към момента ситуацията е спокойна и не се очакват нови провокации.

Това каза на извънреден брифинг вицепремиерът Красимир Каракачанов, който събра ръководството на МВР в Министерския съвет заради ескалирането на напрежението по време на протеста снощи.

Каракачанов заяви, че полицията си е свършила работата. Проблемът обаче е, че местната власт трябва да бъде по-наблюдателна и активна при подобни инциденти, за да не се стига до тях.

„Местната власт трябва да започне да си върши работата. Там, където един кмет знае, че има приходящи, които се заселват незаконно или строят жилища незаконно, да сигнализират полицията и да се вземат превантивни мерки. Не да се чака да стане инцидент”, заяви вицепремиерът.

Според него кметовете би трябвало да бъдат много по-критични и подобни неща да се пресичат в зародиш.

„Всичко започва от самонастаняването на подобни групи хора и заради това органите, които трябва да бъдат активни и да сигнализират, са общинските власти. Това не отменя задълженията на полицията, но трябва да се започне от там. Проблемът е общ и трябва да се решава от всички институции”, на мнение е Красимир Каракачанов.

„Без ясна държавна програма не можем да постигнем резултат. Знаете, че повече от 20 години тези въпроси се замитаха под чергата, за да не се разсърди някой или да не ни се скарат от Брюксел. Крайно време е нещата да бъдат казани такива, каквито са”, категоричен бе той.

„Към този момент има достатъчно полицейско присъствие в Габрово. Ще останем там, докато е нужно, за да не се стигне отново до ескалация на напрежението”, заяви от своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов.