Ако всичко това не беше тъжно, щеше да е изключително смешно. Смешна е не процедурата, както твърди г-жа Йорданова, смешни са основанията. Едва ли основания за отстраняване на главен прокурор на страна от ЕС може да бъде, че той е подарил български класици на неправителствена организация.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди пленума на Висшия съдебен съвет. На заседание днес се очаква да разгледа по същество и двете предложения за освобождаване от длъжност на главния прокурор.

Едното е на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов от 2021 г. и на настоящия - Надежда Йорданова. Сред мотивите ѝ се изтъкват определени действия и бездействия на Гешев и "уронване престижа на съдебната власт. Решението за предсрочното освобождаване на главния прокурор трябва да бъде взето с минимум 17 гласа "за".

„Тъжното е, че чрез тези измислени основания, най-вероятно представляват политическа поръчка за оказване на въздействие върху прокуратурата, за отстраняване на главния прокурор и най-вероятно за потенциалното използване на прокуратурата като бухалка срещу хора, които мислят по различен начин и за постигане на определени политически интереси“, добави Гешев.

Той заяви, че не може да прецени какво ще бъде решението на пленума на ВСС.

„Това е колективен орган, който ще прецени. Нямам никакви притеснения, абсолютно всички основания в кавички, които са посочени от служебния министър Стоилов и г-жа Йорданова да бъдат открито разгледани на пленума на ВСС пред българските граждани и българската общественост, които да се запознаят с техния смешен характер. Тъжното е, че в резултат на това, хора, които говорят за върховенство на закона, за правова държава, за права на човека по същество правят обратното. Резултатът е бум на престъпността в размери, които наподобяват 90-те години. Надявам се да не стигнем вече до отвличания и други неща, които смятахме за забравени“, добави Гешев.

Проверката на прокуратурата в „Български пощи“

Софийска градска прокуратура (СГС) проверява дейността на „Български пощи“ ЕАД по сигнал за извършени длъжностни и компютърни престъпления по повод осъществен неправомерен достъп до информационната система на търговско дружество.

„Предмет на тази проверка не е само хакерската атака, а всички обстоятелства около „Български пощи. Ако е необходимо колегите от СГС ще разпитат съответните министри и съответните длъжностни лица от „Български пощи“, заяви главният прокурор.

Сигнали на превозвачи

„Има сигнал от различни сдружения на превозвачите до Върховна касационна прокуратура. В сигнала се сочат известни нарушения от Държавна агенция „Автомобилна инспекция“, от МВР, сочат се евентуално извършени длъжностни престъпления“, обясни още главният прокурор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!