Криминалната регистрация на Васил Божков е оригинална. Това обяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Благоевград, където днес се провежда поредната акция срещу битовата престъпност.

От прокуратурата съобщиха вчера, че в офиса на бизнесмена на ул. „Московска“ в София е открит документ, разкриващ криминално минало на Божков.

Снимка: Специализирана прокуратура

Става дума за бланка за криминалистическа регистрация по образец от времето на НРБ. В нея са нанесени криминална регистрация и две присъди – за хазартна дейност от 1979 г. и за средна телесна повреда през 1982 г.

Снимка: Специализирана прокуратура

„Лицето е осъдено два пъти и след това си е прибрало в касата оригинален документ като артефакт. То си е помислило, че е по-силно от държавата и си е оставило трофей", коментира днес Гешев.

Главният прокурор заяви, че нещата се показват след като давността е изтекла, защото "сега има политическа воля".

От Софийския градски съд съобщиха, че в архива на съда не е намерена присъда на бизнесмена.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов пък обяви, че е разпоредил проверка как документът се е оказал в сейфа на Божков.

„Разпоредил съм проверка, спешна проверка, срокът за завършване на тази проверка е днешният ден да ми бъде докладвана информацията. Това, което имам на първо четене, би трябвало да има две такива регистрационни бланки. Едната със сигурност е потвърдено, че се намира в СДВР, а другата към момента не е открита и най-вероятно е същата. Не искам да казвам структурното звено, но е факт, че там, където трябва, липсва, защото нейното място не е във въпросната каса“, съобщи Ивайло Иванов.

Главният прокурор уточни, че документите за екстрадиция на бизнесмена вече са в Обединените арабски емирства и оттук нататък всичко е в ръцете на местните власти.