Няма как две работни групи да изземат компетенциите на отделните институции в държавата. Видяхме, че правовата държава за тях не означава нищо, заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ на брифинг.

„Петков е назначил две ведомствени групи, които да направят проверка за "Балкански поток". Според тях има сериозни нарушения“, добави тя.

По думите ѝ проектът е реализиран изцяло с правилата на ЕС и нашето законодателство.

„За нас думата на парламента е всичко. За пътната карта на "Балкански поток" свидетели сме на поредната лъжа. Яд ги е, че не можаха да извлекат нищо от тази пътна карта. Ние никога не сме подписвали неизгодни за България договори и документи, само ще кажа Gemcorp и с това нещата могат да бъдат изчерпани“, каза още Петкова.

По-рано от Министерски съвет съобщиха, че са констатирани сериозни нарушения при проверката на „Балкански поток“, която министър-председателят в оставка Кирил Петков разпореди преди два месеца.

Според нея правителството на Петков е демонстрирало некомпетентност.

„Другата голяма лъжа е за финансирането на проекта. Ясно са казани в решение на КЕВР приходите на „Булгартрансгаз“ какви трябва да бъдат - 309 331 млн. лева. Проектът реализира много по-големи приходи, уточни Теменужка Петкова. Каквото и да кажат Петков и неговото правителство нито хората, нито институциите ще забравят какво причиниха на България. Поставиха под въпрос енергийната сигурност на страната. Защо взеха 683 млн. лева приходи от „Газпромекспорт“. Парите бяха прибрани, но проектът бил лош. Петков и правителството му са вредни за България и се радваме, че те си отидоха“, добави тя.

„Кирил Петков не изневери на стила си, започна и завърши в остър конфликт и разминаване с действителността. Той си живее в собствен свят от приказките, само не знам коя е приказката – Снежанка, Пепеляшка или Червената шапчица“, заяви Томислав Дончев.