Шефът на НАП Румен Спецов е продал фирмата си, знаейки, че има 1,5 млн. лв. данъчни задължения, а в продължение на три месеца министърът на финансите Асен Василе е прикривал това.

Това каза на брифинг Христо Гаджев от ГЕРБ. Той обясни, че в продължение на три месеца са чакали отговор от Министерството на финансите, свързан с данъчната проверка на фирмата на шефа на НАП.

Отговор от финансовия министър е получен в 18:15 ч. в сряда след края на работния ден.

„С едно изречение Василев казва: „Г-н Румен Спецов на 17 март 2016 г. е поучил и подписал ревизионния доклад на фирмата "Гранекс Трейдър". Още юни месец, когато Спецов бе назначен ч за шеф на НАП, ние изразихме съмнение, че той е получил този доклад и е знаел, че дължи 1,5 млн. лв. на хазната. Въпреки това е продал фирмата си на друго лице. Издирвахме новият собственик на фирмата, но той е неоткриваем", заяви Гаджев.

"В различни свои интервюта Асен Василев казваше, че ако това се окаже вярно, той ще уволни Спецов. Очевидно е знаел, но е изчаквал вече да не бъде служебен министър, за да каже истината. Все пак истината излезе наяве", допълни той.

По думите на Гаджев оттук нататък основният въпрос е Румен Радев с новото служебно правителство ще продължи ли да държи Румен Спецов като шеф на НАП, след като е ясно, че е извършил данъчна далавера през 2016 г.

„За нас е недопустимо човек, който е укривал ДДС, да продължава да бъде шеф на НАП“, категоричен бе Христо Гаджев.

„Романтичният период на Румен Радев и неговите министри започва да свършва. Това братство на почтените започва да се разпада. Асен Василев прехвърли горещия картоф на Румен Радев в 18:15 ч. след края на парламента и края на неговия личен мандат. Асен Василев и Румен Радев съзнателно са прикривали това, че г-н Спецов е ощетил държавната хазна“, каза от своя страна Александър Ненков.

Той попита защо те са го прикривали и какво толкова тайно е трябвало да свърши Спецов. По думите на Ненков, ако Радев не го освободи от длъжност незабавно, това означава, че продължава да бъде негов съучастник.

По думите на Деница Сачева по време на клетвата на служебното правителство в речта си Румен Радев си е преписал несъществуващи успехи и приноси, за които на практика кабинетът не е работил.

„За всички е ясно, че ако имаме днес увеличени приходи, те се дължат на решенията на правителството на ГЕРБ. Работата на служебното правителство и тази на Румен Спецов може да бъде оценявана след края на последното тримесечие на тази година“, заяви Сачева.

„Затова вместо да си преписват несъществуващи успехи, крайно време е  президентът да каже докога ще прикрива Румен Спецов и защо той е толкова незаменим“, допълни бившият социален министър.

От НАП официално отказаха коментар.