ГЕРБ обвини шефа на НАП Румен Спецов, че е източвал ДДС. Министърът на финансите го защити.

„Господин Спецов спец ли е по източване на държавната хазна?“. Този въпрос зададоха от ГЕРБ и обявиха, че с бившата си фирма настоящият директор на Националната агенция за приходите е ощетил значително държавната хазна. Дължимите данъци са били над 1 млн. лв. Финансовият министър обяви, че прокуратурата ще провери случая.

„Бившият финансов министър Кирил Ананиев в кабинета „Борисов 3“ напомни, че приходната агенция има информационна система за контрол, в която влизат всички хора, за които има подозрение, че източват ДДС или други данъци. И в тази система фигурира и фирмата на Румен Спецов – от момента, в който му е изпратена заповедта за данъчна ревизия.

„Той лично е получил тази заповед и ревизионния доклад, но той не е използвал този период, а сам е предложил неговото удължаване с един месец и е използвал този период, за да продаде своята фирма на малоимотен човек с криминално престъпление, съден няколко пъти“, обяви Ананиев.

Това според Кирил Ананиев е форма на точене на ДДС.

Финансовият министър защити Спецов и даде да се разбере, че за сега не мисли за освобождаването му: „Аз съм доволен от резултатите, които за момента господин Спецов произвежда“, коментира Асен Василев.

Финансист номер 1 обяви още, че вече има идея кой ще извърши проверката на Румен Спецов, а именно – прокуратурата. На въпрос кога ще се случи това Василев отговори лаконично: „Може да попитате господин Гешев“.

От ГЕРБ контрираха, че има бърз механизъм за проверка и не е нужно да се намесва прокуратурата: „Тази система за контрол на НАП може да направи проверка само за 5 минути. Министърът на финансите може да възложи тази проверка да се направи от заместниците на Спецов или на директора на столичната дирекция на НАП. Така че не е необходимо да се чакаме месец и половина да се протака времето, да изтече периодът на служебното правителство и да не стигнем до крайната истина“, поясни Ананиев.

От НАП обявиха, че директорът на службата няма да коментира скандала. Следобед пред агенцията на бул. „Дондуков“ граждани протестираха срещу Спецов с импровизирани транспаранти. Там беше и бившия депутат от ГЕРБ Александър Ненков.