ГЕРБ се отказва от опрощаване на дълга от 8 млн. лв. на Главното мюфтийство. Той ще бъдат разсрочен, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг в парламента. 

Текстовете за опрощаване на данъците бяха приети миналия петък. Пет дни по-късно ГЕРБ са размислили. 

Причината според финансовия министър е, че сега като се преведе субсидията на мюфтийството, тя веднага се запорира. И имамите оставали без заплати.

"Предложението за промяна ще даде възможност Законът за вероизповеданията да изпълни основната си цел - финансирането на възнагражденията на свещенослужителите от различните вероизповедания да бъде частично осигурено със субсидия от бюджета", заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Той обясни, че периодът на отсрочката ще бъде изчислен така, че да даде възможност средствата, които ще се отделят ежегодно по силата на закона, да бъдат достатъчни да изпълняват както функциите по финансиране нормалната дейност на отделните вероизповедания, така и да бъдат като източник на погасяване на натрупаните до тук задължения.

Решението на ГЕРБ предизвика одобрението на патриотите: 

"От името на Парламентарната група на "Обединените патриоти" поздравяваме нашите партньори от ГЕРБ за това, че се вслушаха в разумните аргументи на хората, които казаха, че не е справедливо да бъде поощрявано едно вероизповедание за сметка на всички останали", каза Александър Сиди, ВМРО.

От ДПС запазиха мълчание. БСП също отказа коментар по темата. Те бяха първите, които заподозряха ГЕРБ и ДПС в сделка по закона. Главното мюфтийство също няма позиция засега

Опрощаването на дълга на мюфтийството беше гласувано минали петък в парламента на първо четене. Вносители на предложението, което трябваше да бъде прокарано през промени в Закона за вероизповеданията, бяха ГЕРБ и ДПС.

Коалиционният партньор на ГЕРБ в правителството – "Обединени патриоти", се обявиха против. От БСП пък заявиха, че ГЕРБ са сключили сделка с ДПС.

Преди седмица пред bTV главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик обяви, че от години мюфтийството получава ежегодно финансиране от Дианета – за последните 5 години – по 2 млн. лв. на година.

Главното мюфтийство има 4700 имота и приход над 30 млн. лв. на година от наеми и ренти, каза Николай Панков, началник на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев.

Последва и среща при премиера Бойко Борисов, след която главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че не знае колко точно са приходите от имотите на мюфтийството, но не стигат за заплати, защото голяма част от вакъфските имоти са одържавени по време на комунистическото управление и след това не са върнати.