Управляващите обявиха, че ще отнемат със закон възможността на ТЕЦ-Варна на Ахмед Доган да печели търгове за гарантиране на студения резерв.

Това решение е взето на заседанието на коалиционния съвет и е мотивирано с политическата ситуация.

Темата за проверки в ТЕЦ-Варна, свързвана с Ахмед Доган и разрушаването на незаконните постройки в „Росенец“ беше повдигната от Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ обяви, че трябва да се намали студения резерв десетократно, защото според него така се източвал държавния бюджет от частната централа. Той припомни, че повдига и двете теми от години.

"Това беше обсъдено в посока изсветляване на съмненията за връзките на кабинета с ДПС.
Ние следим апетитите на Ахмед Доган по Черноморието още през далечната 2010 г., когато облиташе с хеликоптер Черноморието и избираше къде да си направи база", каза Симеонов.

„Около 60 милиона бяха отнети от ТЕЦ „Марица Изток 2“. Те се отказаха доброволно и той беше пренасочен към току-що закупената ТЕЦ-Варна от дружеството на съдружника на Ахмед Доган. Взехме решение да обръщаме малко по-сериозно внимание на всички приказки за обвързаност на МС и изпълнителната власт с обекти на Доган и Пеевски", съобщи Симеонов.

От ДПС отказаха да коментират твърденията на Валери Симеонов.

Час по-късно от ГЕРБ обявиха законодателна промяна, с която ще се премахне студения резерв и ще се премине към механизъм за гарантиране на капацитета, което е изискване на Европейската комисия за либерализиране на пазара. Мярката трябвало да влезе в сила догодина, но събитията са я ускорили.

Снимка: btvnovinite.bg

"Това е политическо решение, иначе щяхме да го направим като механизъм по-късно. И понеже да няма спекулации, ние досега не раздаваме нищо има си търг, даже не по Закон за обществените поръчки, това е търг, на който всеки дава цена", каза заяви председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов от ГЕРБ.

Министър Петкова обясни, че варненската централа не е участвала в студения резерв само от 2015 до 2018 г., когато не е имала комплексно разрешително по екологични причини.

"Тази централа винаги  е участвала в студения резерв на страната. Нашето правителство винаги е спазвала всички изисквания – национални и европейски, по отношение на тръжните процедури“, заяви Петкова.

Въвеждането на новия механизъм няма да застраши енергийната система и няма да предизвика неустойки по договорите, защото изтичат в края на месеца.