Управляващите са решили да се намали десетократно така нареченият "стдуден резерв", за който се плаща на ТЕЦ "Варна" - собственост на фирма на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

И още - коалиционните партньори вчера са се разбрали да бъдат премахнати незаконните обекти в парк "Росенец".

Това става на фона на осмия ден протести снощи в цялата страна, които преминаха без сериозни инциденти.

Тези акценти от заседанието на коалиционния съвет вчера бяха съобщени от зам.-председателя на НС Валери Симеонов. Това е било обсъдено в посока изсветляване на съмненията за връзките на кабинета с ДПС, каза той. Призна, че мярката е антикризисна и е свързана с недоволството в последните дни. Симеонов обяви, че прокуратурата трябва да обяви защо се дава „студеният резерв“ на частната ТЕЦ "Варна“, която обвърза с Ахмед Доган, а не на държавната – ТЕЦ „Марица Изток 2“

Валери Симеонов обяви, че ще се намали “студения резерв” десетократно и ще поиска събаряне на незаконните строежи в парк “Росенец” след  преодоляването на вота на недоверие. Той акцентира, че повдига и двете теми от години:

"Тогава питах през 2018 в качеството си на вицепремиер и не успях да получа смислен отговор, Общо около 60 милиона бяха отнети от ТЕЦ „Марица Изток 2“ – държавната, като право на студен резерв, като пари, те се отказаха доброволно от този студен резерв, той беше пренасочен току-що закупената ТЕЦ „Варна“ на дружеството на съдружника на Ахмед Доган. Ще преценя дали това нещо да бъде прехвърлено на прокуратурата“, каза зам.-председателят на НС.

Симеонов обяви че водят битка за незаконните строежи в „Росенец“от 2014 година. Те били обявени като база за водни спортове. Част от комплекса e узаконен , допълни той:

"Ние следим опитите на Ахмед Доган по Черноморието още в далечната 2010 г., когато облиташе Черноморието и избираше къде да дебаркира и да си направи база“, каза още Симеонов.

Той ще сезира прокуратурата за опит за източване на бюджета.

„Ситуацията е леко кризисна, когато хиляди хора маршируват по жълтите плочки, не мисля, че изпълнителната власт трябва да е безразлична и да се държи по такъв дебелокож и дебилски начин, както правеше правителството на Прешарски“, каза още Симеонов.

Засега намаляването на студения резерв можело да стане със заповед на енергийния министър. Ще си прецени дали да има законова промяна.

От Министерството на енергетиката отказват коментар, както и от ДПС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!