ГЕРБ няма да подкрепя в Народното събрание законопроекти, внесени от правителството заради смяната на директора на болница "Пирогов".

„Месеци наред правихме компромиси. Миналата седмица се стигна до компромис в темата за здравеопазването - оттеглихме кандидата си за подуправител на НЗОК, въпреки че беше избран и въпреки че имахме постигната формална договорка“, коментира в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Това, което наблюдаваме в последните часове, е, че не се спазват ангажименти. Поводът сега са решенията, които еднолично взима министърът на здравеопазването по отношение на „Пирогов“. Имахме уверението на министър-председателя, че няма да има политически намеси, така че никой в управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически“, добави тя.

Директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите, потвърдиха от Министерството на здравеопазването (МЗ). 

Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на звено „Вътрешен одит“ към здравното ведомство, който е с обем от 134 страници. По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки.

„Заявката на Денков за „Пирогов“ беше, че това няма да се случи, особено ако има доклад, който не е подплатен. Денков очевидно не взема решенията. Някой друг ги взима. Вероятно министърът на здравеопазването ги взима. Имаше ясна договорка между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват повече трусове“, допълни Атанасова.

„Групата на ГЕРБ ще участва единствено в заседанията за приемане на Конституцията. Няма да подкрепим нито един законопроект на Министерския съвет, докато няма механизъм, по който се взимат решенията. Нашите колеги трябва да са наясно, че думите в политиката означават отговорност, а действията – последици“, подчерта председателят на групата на ГЕРБ.

Очакванията на ГЕРБ са ПП-ДБ "да преразгледат решенията си".