Очакван сблъсък между президента Румен Радев и ГЕРБ се състоя в хода на консултациите за предстоящите парламентарни избори в страната. Управляващите обвиниха държавния глава, че е легитимирал говорене, което подронва авторитета на институциите и по този начин се отрича вот, който тепърва трябва да се провежда. На свой ред той подчерта, че само конкретни мерки срещу манипулациите ще направят гласуването легитимно в очите на българските граждани.

Още в началото председателят на парламента Цвета Караянчева атакува Румен Радев заради решението му да покани на консултации някои извънпарламентарни партии.

Снимка: Ладислав Цветков

„Всички говорим за доверие в изборите, но в последните месеци в публичното пространство се насажда твърдение, че предстоящите избори ще бъдат манипулирани, че ще бъде компрометиран изборният процес, ще бъде опорочен вотът. Това води до недоверие в изборния процес, до уронване на престижа на институциите. Избирателната активност неминуемо ще падне, доверието на гражданите се подкопава (…) Вие, г-н президент, участвате в това говорене. Последните месеци има координирано усилие за подкопаването на доверието в избирателния процес“, заяви тя.

Според нея политически фигури, които „няма да имат представителство в българския парламент“ са се превърнали в „рупор на идеята, че предстоящите непроведени избори са купени. Хора, които не познават избирателния процес, правят внушения на българските граждани“.

Караянчева посочи, че през годините са отстранени много от несъвършенствата на приетия през 2014 г. Изборен кодекс и ГЕРБ до момента винаги са печелили парламентарни избори, които не са организирали (Тройната коалиция и служебни правителства – б.р.).

Снимка: Ладислав Цветков

Внушението за манипулирани избори се опровергава само от мерките, които се вземат от властите, отговори ѝ Радев.

По отношение на консултациите с извънпарламентарни сили, той припомни срещата си с бившия Втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и неговата политическа сила „Републиканци за България“. Според президента на срещата е станало ясно, че „такива манипулации съществуват, вероятно изхожда от своя бивш опит“.

Като пример той даде предложението за ротация на началниците на областните дирекции на МВР по време на изборите: „Интересно какво е имал предвид, явно изхожда от своя личен опит“.