„България през последната година се превърна в четвъртия най-голям клиент за руски петрол в света. От 15 млн. барела купуваме 45 милиона барела. Какво се случва с тези огромни количества – те не се продават на пазара в България. Те се претоварват в кораби в Черно море. Затова еврокомисарят ни насърчава по-бързо да премахнем дерогацията за внасяне на руски петрол“.

Това каза народният представител от ГЕРБ Делян Добрев по време на брифинг в Народното събрание.

„Аз, заедно с Бойко Борисов, Делян Пеевски и Йордан Цонев, говорил съм и с Христо Иванов, внасяме законопроект дерогацията да отпадне от 1 януари 2024 година изцяло. Надявам се този проект на решение да бъде подкрепен и от Христо Иванов. Кирил Петков го подкрепи устно в Брюксел, защото е казал, че той е този, който спира доставките на руски петрол за България“, допълни Добрев.

Според него законопроектът трябва да бъде разгледан на извънредно заседание на Комисията по енергетика още утре.

„Това предложение може да бъде гледано в пленарната зала в четвъртък“, каза още той.

„Бяхме се разбрали в края на юли, че ще внесем законопроект за отмяна на дерогацията в едномесечен срок. Този едномесечен срок стана 12-месечен. Позицията на „Промяната“ се втърдява, надявам се да подкрепят нашето предложение“, посочи Добрев.

Той уточни, че в Народното събрание ГЕРБ няма да разглежда законодателни промени, предложени от правителството. Ще се разглеждат промените в Конституцията, законопроекти, внесени от народни представители, както и теми, свързани с Украйна, добави депутатът от ГЕРБ.