„Повишената бройка на заболели се наблюдаваше през април. После имаше пик на смъртността – за първи път белязахме 11 случая на смъртност, която се задържа за две седмици“, каза ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга на Националния оперативен щаб тази сутрин.

„Следващият момент с повишена заболеваемост е в седмицата 20-26 април, когато достигнахме най-много регистрирани за една седмица - 433 души новозаразени за седмица. За радост, друг такъв пик нямаше“, обясни той.

„Закономерно, след това имаше известно спадане, когато се откриха доста ограничени клъстери, които туширахме. Не можа обаче да се предотврати повишената смъртност около средата и след средата на май, когато се регистрираха седмица с 18 до 20 починали за една седмица. Това е двойно в сравнение с другите“, каза още Мутафчийски.

"Към момента имаме прекръстосване на кривите, което се наблюдава още от 24 май – на новозаразените, която крива спада, и на излекуваните, която расте. Смъртността в момента е в ниски граници – около 10 души на седмица", уточни началникът на Националния оперативен щаб.

Той благодари на гражданите и лекарите за това как са се справили в тази тежка ситуация, както и на доброволците, които са се включили в борбата срещу коронавируса. Ген. Мутафчийски благодари и на всички институции и медиите за представянето на различни мнения по темата.