Президентът Румен Радев да се обади на главния прокурор и да види кой лобира. Това каза в предаването „Тази сутрин” ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в парламента. Коментарът му беше по повод думите на държавния глава след инцидента с хеликоптер Ми-17, че „лобизмът убива”. При авиокатастрофата край Пловдив загинаха двама български пилоти, а бордовият механик оцеля. 

„Очевидно се вижда, че има емоция у президента. Всъщност правителството на Борисов стартира тези проекти.  Това мнозинство само преди седмица стартира и още един проект за модернизация на Сухопътните войски. Дайте да спрем с тези междуособици и да говорим разумно”, отбеляза ген. Константин Попов.

„За мен е странно как проекти за модернизация са гласувани едновременно от БСП и ГЕРБ, от Обединени патриоти и от ДПС, трябва да си голям лобист, за да ги обединиш всички”, допълни той.

„Да намерим сила и достойнство тези, които са извадили томахавките, да ги заровят, защото колкото повече има вътрешни междуособици, толкова по-малка е вероятността да се случат проектите или поне ще се оскъпят”, призова ген. Попов.

По повод катастрофата с хеликоптера той коментира, че е хубаво да се остави на спокойствие Министерството на отбраната да си свърши работата.

Вероятно има някаква техническа неизправност. Този вертолет е излязъл от завода „Терем – Летец” през декември 2016 г. Извършени са му всички прегледи. Не вярвам летците да са допуснали грешка, която да е довела до тази катастрофа, подчерта той.

По думите му оцелелият бордови механик е контактен, има тежка гръдна травма, както и травма на глезена и на главата. „Засега във Военна болница се справят прекрасно, да се надяваме, че момчето ще се оправи”, каза ген. Константин Попов.

Той отбеляза, че инцидентът се е случил за 2 секунди, а техникът е имал късмет, тъй като е бил е отзад в машината.