Ръст на опитите за измама чрез обяви в интернет, които "предлагат" заеми от името на чужди банки. За това предупредиха от ГДБОП.

Комуникацията с жертвите минава първо през Facebook Messenger, а след това и през мобилни приложения за комуникация - "Уотсъп" и "Вайбър", разкриват разследващите.

Измамниците използват основно телефонни номера с телефонен код +33 (Франция), но са засичани и други, включително един български номер, предупреждават от ГДБОП.

В хода на чат комуникацията с потенциалните жертви на измамната схема, престъпниците се представяли за директори и служители на чужди банки и изпращат снимки на чужди документи за самоличност, за да звучат по-убедително.

Измамниците искали да им бъдат изпратени снимки на документ за самоличност, като изпращат бланка на договор за заем, която жертвите е трябвало да разпечатат, подпишат, сканират и изпратят.

След уведомяване на кандидатстващите лица, че са одобрени, извършителите на измамите започвали да искат от тях да направят неголеми банкови преводи към български банкови сметки, контролирани от измамниците, с основание "кандидатстване", "нотариална такса" и "застраховка", за да им бъде отпуснат заемът.

Не са изключение и подобни измами чрез каси за парични преводи.