Специализираният съд остави в ареста трима от шестимата, обвинени за извършването на финансови измами и пране на пари. Другите трима остават под домашен арест с гривни.

Разпитаните свидетели определят дейността като „финансова пирамида“. Според разследването потърпевши са над 200 българи и чужденци, един от тях е измамен с над 1 млн. лева.

Междувременно няколко души сигнализираха bTV, че са изгубили пари след инвестиции към фирми от кръга на обвиняемите, както и че лицата, свързани с тях, не са сред задържаните.

Мъж, пожелал анонимност, разказа, че е завлечен с 25 000 лв. от фирми - инвестиционни посредници, свързани с обвинените за финансови измами Йордан Моллов и Кирил Джабаров.

Представили му се като купувачи на акции преди публичното им предлагане на пазара, с обещания за големи печалби. Първата сделка с акции е успешна, но следва застой и мъжът иска парите си обратно. На десетки срещи брокерите го уверяват, че ще ги върнат до ден-два.

„Тези хора съм ги виждал в компанията на обвиняемите, освен това са група фирми със свързани лица и една и съща дейност. Те са приятели в социалните мрежи, а съпругата на единия обвиняем лично съм и дал част от парите“, разказва потърпевшият.

Пострадалият е заснел срещите с брокерите. Една от тях е през декември. „Сега ще ти влязат 15 хиляди лева до два дена, а после - 10 000 долара ще дойдат на четвърти“, казват на мъжа тогава.

Следва среща през януари. Казват му, че парите трябва да дойдат.

- Предполагам, че утре ще дойдат.

- И до колко време ще си получа парите?

- До петък, то утре дойдат ли, до петък те ще са при него, те са тука.

Ама, си сигурен?

- Те са тука. 

Три дни по-късно отново имат среща. „Ти си на 27 място в списъка за тази седмица, което предвид това, че по 10 човека ми се обаждат през ден за преводи, днеска няма да имаш пари според мен“, казват на мъжа.

Същото се повтаря и на останалите срещи до месец февруари.

5 дни по-късно, контактът е трето лице: „Не искам да се ангажирам със срок, който не съм сигурен, че мога да спазя“

Месец февруари в телефонен разговор:

- Днес преводът е дошъл, само го чакаме да дойде по нашата сметка и ще го имате.

- Това го слушам от 6 месеца.

- Ами ще го слушаме и още 60 месеца докато не се случи.

Връзката на хората от заснетите срещи с разследването на прокуратурата все още се изяснява. Част от лицата в клиповете са разпознати и от други пострадали по същата схема. Някои са показвани и в репортажи на „Господари на ефира“ по темата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!